Linguine hidegen készített szósszal recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 35 perc
Megnézték: |
Ennél a receptnél vitathatatlanul fontos szerephez jutnak a friss konyhakerti zöldségek: csábítóvá, mi több, ellenállhatatlanná teszik az egyébként egyszerű és könnyű szószt.
- 1.3 kg kimagozott és feldarabolt hosszúkás paradicsom
- 2.5 dkg felaprított friss bazsalikom
- 4 evőkanál olívaolaj
- 4 evőkanál felaprított petrezselyemzöld
- 2 evőkanál felaprított friss mentalevél
- 2 kiskanál reszelt narancshéj
- 3 finomra aprított fokhagymagerezd
- bors ízlés szerint
- 35 dkg linguine vagy spagetti
- 4 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
Elkészítés
A paradicsomot, a bazsalikomot, az olajat, a petrezselymet, a mentát, a narancshéjat, a fokhagymát és a borsot egy tálba tesszük, majd összekeverjük. Szobahőmérsékleten legalább 30 percig állni hagyjuk.
A tésztát megfőzzük, leöntjük róla a vizet, lecsepegtetjük, és egy nagy tálalótálba szedjük. Ráöntjük a szószt, és meghintjük a reszelt sajttal.
Tipp:
• A paradicsomszószt pirított ciabatta kenyérre kenve, előételként tálaljuk. A szószt zöldsalátával is kínálhatjuk. A héjában sült burgonyához remekül illik a paradicsomszósz.
Miért egészséges?
• A friss paradicsomnak köszönhetően ebből a fogásból egy adagnyi bőven fedezi a javasolt napi C-vitamin-bevitelt. Az élelmiszerek a főzés során jellemzően elveszítik tápanyagtartalmuk egy részét. Az általános szabály szerint érdemes az elkészítés idejét minél inkább lerövidíteni. Ez a recept is jó példa arra, hogyan kerülhetjük el a hozzávalók tápértékének csökkenését.
A recept tápértéke:
Energia 525 kcal, zsír 18 g (ebből telített 5 g), fehérje 19 g, szénhidrát 76 g, nátrium 149 mg (só 0,37 g), élelmi rost 6 g., Jó káliumforrás (1154 mg)