Linzer (tojásmentes)

Linzer (tojásmentes)

Akármikor kóstoltam a pite alaptésztát, az jutott eszembe, hogy milyen kiváló lenne belőle a lekváros linzer. Ezen meggyőződésemet megerősítette, amikor megkínáltak a cukrász által készített, teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült linzerrel, miközben szabadkoztak, hogy óvatosan fogjam mert hát ugye a liszt miatt porlik (pedig tojást is tartalmaz) és az íze sem a megszokott... Nos, több sem kellett, a vendégségbe sütött barackos pite tésztájából lecsíptem egy keveset és leteszteltem a saját ötletemet, jelentem mesés, nem porlik és az íze kiváló :-) Még mindig kedvenceim a teljes kiőrlésű lisztek :-) Praktikák:  lehet tenni a tésztába más fűszert is, mézeskalács, szegfűszeg, stb. A képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, nádcukorral, házi baracklekvárral készült.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 30 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
  • 10 dkg cukor (nád, nyírfa vagy sztívia)
  • 12.5 dkg vaj
  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál fahéj

A töltelékhez:

  • lekvár tetszés szerint (házi)
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tészta száraz hozzávalóit összemorzsoljuk (aprító géppel egyszerűbb) a vajjal, majd a vizet apránként adagolva (nem biztos, hogy felveszi az 1 dl-t, ez liszt függő) lágy, de gyúrható tésztát készítünk, melyet fóliával letakarva (ne száradjon ki a tészta) hűtőbe tesszük 5-10 percre (a gyúrástól felmelegszik és nehezebb nyújtani).

Ha kissé lehűlt a tészta, gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a tepsit. Nyújtsuk a tésztát 3-4 mm vékonyra és szaggassuk ki a formákat (lukas közepű és sima fele-fele arányban).

A 2. pontban írt hőfokon süssük 8-10 perc alatt aranybarnára, majd vegyük ki a tepsit a sütőből és hagyjuk kihűlni a linzereket. Ha kihűlt a tészta, lekvárral kenjük meg a sima formát, tegyünk rá egy lukas formát, majd a lukba még csepegtethetünk óvatosan kevés lekvárt, ezt ismételjük, amíg a tészta elfogy.