Linzer torta - cukormentesen recept
|
Beküldő: elvis Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
A klasszikus linzer torta cukormentes, diétás változata, de az ízélményen mindez semmit sem ront, érdemes kipróbálni, nem csak cukorbetegeknek. A megadott mennyiség egy 30-35 cm átmérőjű tortára elég.
- 200 gr teljes kiőrlésű vagy Gaham liszt
- 250 gr vaj
- 250 gr őrölt mandula vagy mogyoró
- 100 gr eritrit (ízlés szerint változhat a mennyiség)
- 2 db egész tojás
- 2 db főtt tojássárgája szétnyomkodva
- őrölt fahéj, szegfűszeg ízlés szerint
- 1 rúd vanília kikapart belseje (vagy egy kk. aroma)
- 2 cl Kirschwasser (vagy cseresznyepálinka)
- 1 db citrom reszelt héja
Elkészítés
Morzsoljuk el a hideg vajat a liszttel, keverjük hozzá az eritritet, a mandulát, a citromhéjat, a tojásokat és a főtt tojássárgákat, adjuk hozzá a fűszereket, a pálinkát és a vaníliát, és gyúrjunk belőle tésztát (gyors, könnyed mozdulatokkal, ne melegítsük sokáig a kezünkkel).
Csomagoljuk fóliába és pihentessük hűtőszekrényben legalább egy órát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Kenjünk ki egy kerek tortaformát vagy egy sütőkarikát vajjal, és nyomkodjuk a tészta 2/3-át a formába kb. fél cm vastagon. Hagyjunk körben kb. 3 cm magas peremet is.
Kenjük meg cukormentes lekvárral (hagyományosan málnalekvárral készül - a képen látható tortához szilvát főztem kb. 15 percig, és egy kevés eritrittel édesítettem, de ha elég édes a gyümölcs, az eritrit el is maradhat)
A maradék tésztát nyújtsuk ki fél cm vastagra, vágjunk belőle 2 cm széles csíkokat, és rácsosan fedjük be vele a tortát. A kilógó széleket vágjuk le.
Aki a látványra is ad, keverjen el egy tojássárgáját egy kk. vízzel, és kenje meg, mielőtt a sütőbe teszi, hogy fényes felületet kapjon.
Sütési idő 30-40 perc. Hagyjuk a formában kihűlni.
Linzer torta - cukormentesen recepthez kapcsolódó receptek
