Linzer torta - cukormentesen

A kép nem található/var/www/vhosts/www.receptvarazs.hu/

A klasszikus linzer torta cukormentes, diétás változata, de az ízélményen mindez semmit sem ront, érdemes kipróbálni, nem csak cukorbetegeknek. A megadott mennyiség egy 30-35 cm átmérőjű tortára elég.

6 személyre

  • 200 gr teljes kiőrlésű vagy Gaham liszt
  • 250 gr vaj
  • 250 gr őrölt mandula vagy mogyoró
  • 100 gr eritrit (ízlés szerint változhat a mennyiség)
  • 2 db egész tojás
  • 2 db főtt tojássárgája szétnyomkodva
  • őrölt fahéj, szegfűszeg ízlés szerint
  • 1 rúd vanília kikapart belseje (vagy egy kk. aroma)
  • 2 cl Kirschwasser (vagy cseresznyepálinka)
  • 1 db citrom reszelt héja
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Morzsoljuk el a hideg vajat a liszttel, keverjük hozzá az eritritet, a mandulát, a citromhéjat, a tojásokat és a főtt tojássárgákat, adjuk hozzá a fűszereket, a pálinkát és a vaníliát, és gyúrjunk belőle tésztát (gyors, könnyed mozdulatokkal, ne melegítsük sokáig a kezünkkel).

Csomagoljuk fóliába és pihentessük hűtőszekrényben legalább egy órát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Kenjünk ki egy kerek tortaformát vagy egy sütőkarikát vajjal, és nyomkodjuk a tészta 2/3-át a formába kb. fél cm vastagon. Hagyjunk körben kb. 3 cm magas peremet is.

Kenjük meg cukormentes lekvárral (hagyományosan málnalekvárral készül - a képen látható tortához szilvát főztem kb. 15 percig, és egy kevés eritrittel édesítettem, de ha elég édes a gyümölcs, az eritrit el is maradhat)

A maradék tésztát nyújtsuk ki fél cm vastagra, vágjunk belőle 2 cm széles csíkokat, és rácsosan fedjük be vele a tortát. A kilógó széleket vágjuk le.

Aki a látványra is ad, keverjen el egy tojássárgáját egy kk. vízzel, és kenje meg, mielőtt a sütőbe teszi, hogy fényes felületet kapjon.

Sütési idő 30-40 perc. Hagyjuk a formában kihűlni.