Madeirás pulykaszelet barna csiperkegombával recept

Madeirás pulykaszelet barna csiperkegombával
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
2138

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A pulyka mellehúsából vékonyra kivert szeletek hamar átsülnek. Barna kalapú csiperkegombával és tejszínes madeiramártással párolva a húst, percek alatt tökéletes vendégváró fogást készíthetünk. Tálaljuk basmati rizzsel és zöldsalátával.

4 személyre

  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • só és fekete bors
  • 1 db kis vöröshagyma apróra vágva
  • 2.5 dkg vaj
  • 2 evőkanál sima liszt
  • 2 kávéskanál magos mustár
  • 4 evőkanál madeirabor
  • 25 dkg barna kalapú csiperkegomba felszeletelve
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld a díszítéshez
  • 2 evőkanál sovány főzőtejszín
  • 4 kis pulykamellszelet (egyenként kb. 12 dkg)
  • 1 evőkanál felaprított friss vagy 1 kávéskanál szárított szurokfű (oregano)
  • 1.5 dl csirke- vagy pulykaalaplé

Elkészítés

Tegyük a pulykaszeleteket frissen tartó (folpack) fólialapok közé, és húsverő segítségével készítsünk belőlük kb. 5 mm vastag szeleteket. Keverjük össze a lisztet egy kevés sóval és borssal, és forgassuk meg benne a hússzeleteket. A felesleges lisztet rázzuk le róluk.

Forrósítsuk fel az olajat és a vajat egy nagy serpenyőben. Tegyük bele a hússzeleteket, és süssük mindkét oldalukat 2-3 percig. Szedjük ki egy tálra, és tartsuk őket melegen.

Tegyük a hagymát a serpenyőbe, és fonnyasszuk óvatosan 1 percig. Adjuk hozzá a gombát, és pirítsuk még 2-3 percig vagy amíg meg nem puhul.

Adjuk hozzá a madeirát, keverjük össze, és hagyjuk 2 percig csendesen forrni, majd keverjük bele a mustárt, az oreganót és az alaplevet. Tegyük vissza a hússzeleteket a serpenyőbe, és pároljuk óvatosan 3-4 percig.

Szűrőkanállal tegyük át a pulykát és a gombát előmelegített tálra. Keverjük a főzőtejszínt a mártásba, melegítsük fel, majd kóstoljuk meg, hogy elegendő-e az ízesítés. Öntsük a mártást a pulykára, hintsük meg petrezselyemzölddel, és tálaljuk.

Tipp:

• A pulyka helyett használjunk borjúhússzeletet vagy sertés szűzérméket. Helyettesítsük a gombát 2 felszeletelt cukkinival, és használjunk sherryt a madeirabor helyett. Elegáns alkalmakra használjunk gombakeveréket, pl. füstölt ízű shiitake gombából, finom laskagombából és fiatal, bimbós csiperkéből.

Miért egészséges?

• A pulykahús még kevésbé zsíros, mint a csirkehús. Tápanyagtartalmuk hasonló, bár a pulykahús valamivel több B 12-vitamint, niacint és cinket tartalmaz. Világszerte 2500 gombaféleség ismert, bár nem mindegyik fajta ehető. A gombának alacsony a zsír- és energiatartalma, 100 g-ban csak 0,5 g zsír és 13 kcal energia található.n

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 355 kcal, fehérje 43 g, zsír 13 g (ebből, telített 6 g), szénhidrát 13 g (ebből cukor 2 g), rost 1,5 g, réz, B6-, B12-, C-vitamin, niacin, vas, B2-, E-vitamin, folsav, kálium, cink


Madeirás pulykaszelet barna csiperkegombával recepthez kapcsolódó receptek

Madeirás pulykaszelet barna csiperkegombával

Madeirás pulykaszelet barna csiperkegombával

A pulyka mellehúsából vékonyra kivert szeletek hamar átsülnek. Barna kalapú csiperkegombával és tejszínes madeiramártással párolva a húst, percek alatt tökéletes vendégváró fogást készíthetünk. Tálaljuk basmati rizzsel és zöldsalátával.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés