Máglyarakás recept

Máglyarakás
4.5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
ibi1950

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
3206

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 db ½ kg-os fonott kalács (másnapos)
  • 3 db tojás
  • 3 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj, vagy margarin
  • 10 dkg darált dió
  • tetszés szerint mazsola, ha teszünk bele mazsolát, akkor ½ dl rum, a mazsola helyettesíthető még aszalt gyümölccsel, befőttel is
  • 0.5 kg alma
  • 5 evőkanál sárgabarack lekvár

Elkészítés

A munkát az alma hámozásával kezdjük. Kicsumázzuk, felszeljük vékony szeletekre, és kissé megpároljuk leheletnyi cukorral, és fahéjjal. A mazsolát beáztatjuk a rumban. A kalácsot ujjnyi vastagon felszeleteljük, félretesszük egy tálban.

A tojásokat ketté választjuk, a fehérjét szintén félretesszük, a sárgákat habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, és felöntjük a hideg tejjel, ezzel a tojásos eleggyel meglocsoljuk a kalácsot, és addig hagyjuk állni, míg egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, megszórjuk édes morzsával, majd beletesszük a megázott kalácsot. Amennyiben száraz lenne, kicsit több tejet használhatunk, de el ne áztassuk!

Meglocsoljuk a felolvasztott vajjal, vagy margarinnal. Egy kanál lekvárral „meghintjük”, rászórjuk a mazsolát, vagy amit tetszés szerint választunk, meghintjük a darált dióval, melyet, ha édesen szeretjük, akkor előzőleg kissé megcukroztunk, erre ismét egy kanál lekvár kerül, majd befedjük a párolt almaszeletekkel.

Előmelegített sütőben (gázsütő 4 fokozat) 30 percig sütjük. Természetesen az időt a tűzhely szabja meg, vigyázzunk, hogy meg ne égjen a tésztánk. Amíg sül a tészta, a tojások fehérjét jó kemény habbá verjük, az édesszájúak ebbe is tehetnek cukrot, és belekeverjük a 3 evőkanál baracklekvárt. Szépen a tészta tetejére rakjuk, elsimítjuk amennyire lehet, hogy szép mutatós legyen.

A tűzhelyben mérsékeljük a hőt, és 10-15 percig sütjük a habbal a süteményt, szép rózsaszínűre. Kockára vágva tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!!


Máglyarakás recepthez kapcsolódó receptek

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Máglyarakás recepthez

thumb
Ilka - 2011. április 22.
Ez a legjobb változat, amit eddig olvastam. Én is így készítem, a családom imádja. Ajánlom mindenkinek!