Magos gofri almás-málnás öntettel recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 25 perc
Megnézték: |
A teljes kiőrlésű és hajdinalisztből, valamint lenmagból sütött gofri markáns ízét jól kiegészíti az édes, pikáns gyümölcsszósz. A mennyiségeket két 10x10 cm-es sütőlappal rendelkező gofrisütő alapján határoztuk meg.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 4 evőkanál lenmag
- 4 evőkanál teljes kiőrlésű liszt (GL 200)
- 4 evőkanál hajdinaliszt
- 4 evőkanál sima fehér liszt (BL 51)
- 2 kiskanál világosbarna cukor
- 2 kiskanál sütőpor
- 1 db közepes tojásfehérje és sárgája szétválasztva
- 2.25 dl író
- 2 db közepes tojásfehérje
Az öntethez:
- 1.75 dl almalé
- 2 db alma 1 cm-es darabokra vágva
- 0.5 kiskanál vaníliaeszencia
- 12.5 dkg friss málna
Elkészítés
Az öntet elkészítéséhez egy serpenyőben erős lángon felforraljuk az almalét, és még 1 percig forrni hagyjuk. Hozzáadjuk az almát, és lassú tűzön főzzük, amíg éppen csak megpuhul. Levesszük az edényt a tűzhelyről, és megvárjuk, amíg az öntet langyosra hűl. Belekeverjük a vaníliaeszenciát és a málnát.
A lenmagot kis robotgépben vagy fűszerdarálóban durvára őröljük. Egy nagy tálba szórjuk, és hozzáadjuk a teljes kiőrlésű lisztet, a hajdinalisztet, a sima fehér lisztet, a barna cukrot, a sütőport és a sót. Alaposan összekeverjük.
Egy kis tálban összekeverjük a tojássárgáját az íróval, majd a lisztes keverék közepén kialakítunk egy kis mélyedést, beleöntjük a masszát, és összekeverjük. Egy nagyobb tálban a 3 tojásfehérjéből kemény habot verünk. Végül óvatosan a lisztes masszába forgatjuk a tojáshabot.
Felforrósítjuk a teflonbevonatú ostyasütőt, és vékonyan kikenjük olívaolajjal. A nyers tésztát a vaslapra merjük, és óvatosan szétterítjük. Ropogósra, aranybarnára pirítjuk. Az almás-málnás öntettel melegen tálaljuk.
Tipp:
• A gofrit részben vagy teljesen elkészíthetjük előre is. Az előbbi esetben a száraz hozzávalókat összekeverjük, és egy jól zárható műanyag zacskóban lefagyasztjuk. A sütés előtt hozzáadjuk a tojásokat és az írót. A másik lehetőség, hogy a gofrit készre sütjük, miután kihűlt, műanyag fóliába csomagoljuk, majd a hűtőbe tesszük, vagy lefagyasztjuk. Tálaláskor kenyérpirítóban vagy grillsütőben megpirítjuk. Málna helyett használhatunk friss fekete áfonyát is.
Miért egészséges?
A lenmagot meg kell őrölni, hogy a szervezet felhasználhassa belőle a rostokat és a lenmagolajat. Az utóbbi a szívbetegségek és a szélütés (stroke) kockázatát csökkentő ómega-3 zsírsavakban gazdag.
A recept tápértéke:
Energia 172 kcal, zsír 6 g (ebből telített 1 g), fehérje 7 g, szénhidrát 24 g,nátrium 193 mg (só 0,49 g), élelmi rost 3 g.