Magyaros karalábéleves recept
Beküldő: MaMarika Nehézség: Elkészítési idő: 35 perc
Megnézték: |
A kertemből lassan fel kell szedni a zöldségeket is, és az idén szép nagyokra nőttek a karalábék. Egy egyszerű és gyors zöldséglevesnek kiváló alapanyag.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 25 dkg karalábé
- 10 dkg sárgarépa
- 5 dkg petrezselyem gyökér
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 3 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 1 kávéskanál ételízesítő/ el is maradhat
- só, bors
- apróra vágott petrezselyemzöld
- 3 dkg levestészta (pl. tyúknyelv, eperlevél)
- 1.5 liter víz
Elkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk, és kis kockára vágjuk. Az olajat felmelegítjük egy fazékban, beletesszük a hagymát és a fokhagymát, üvegesre sütjük és megszórjuk a liszttel. Amikor átforrósodik, rátesszük a fűszerpaprikát, összekeverjük és felengedjük a vízzel.
Bele tesszük a zöldségeket és a fűszereket a petrezselyemzöldön kívül, felforraljuk, és amikor abbahagyja a habzást, lassú tűzön fedő alatt félig megfőzzük. Ekkor beletesszük a tésztát, a petrezselyemzöldet, és készre főzzük. Tálaláskor meglocsolhatjuk kikevert tejföllel.
Készíthetjük vajas petrezselymes galuskával is, úgy még finomabb. 10 dkg lisztben elmorzsolunk 2 dkg vajat, beleütünk egy tojást, sózzuk, beletesszük 5 szál összevágott petrezselyemzöldet, és annyi vízzel keverjük össze, hogy szaggatható lágy galuskatésztát kapjunk. A forró levesbe kiskanállal beleszaggatjuk.