Mákos-almás-túrós lepény recept

Mákos-almás-túrós lepény
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

45 perc

Megnézték:
1918

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

28 centis kapcsos tortaformához:

  • 15 dkg hideg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 7.5 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • vaj a sütőformához
  • 3 evőkanál szálasra vágott mandula a tetejére
  • 1 evőkanál nyers nádcukor a tetejére

A mákos, és az almás-túrós masszához:

  • 2.5 dl tej
  • 5 dkg búzadara
  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 2.5 dkg vaj
  • 2 evőkanál calvados
  • 50 dkg krémes állagú túró (40% zsírtartalmú)
  • 2 db tojás kettéválasztva
  • 1 csipet só
  • 0.5 db citrom rszelt héja
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 45 dkg savanykás alma
  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítés

A tortaformát kivajazzuk. A lisztet tálba szitáljuk. A hideg vajat kis kockákra vágjuk. A vajdarabkákat és a cukrot a lisztbe szórjuk, majd ezeket – lehetőleg hideg kézzel – összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és a sót. Gyors mozdulatokkal az egészet sima tésztává gyúrjuk. Kinyújtjuk, kibéleljük vele a tortaformát, körben kialakítunk belőle egy 3 cm magas peremet is. Ezt a nyers tésztakelyhet hűtőszekrénybe tesszük.

A mákos masszához a tejet, a búzadarát és a mákot 7,5 dkg cukorral lábasba tesszük, és folyamatos keverés közben felforraljuk. Alacsony hőfokon 5 percig főzzük, hogy a búzadara megduzzadjon. Hozzákeverjük a vajat 1 evőkanál calvadosszal. A túrós masszához a túrót a tojássárgájával, a maradék cukorral, a sóval és a citromhéjjal kikeverjük. Rászitáljuk és beleforgatjuk az étkezési keményítőt.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Az almát megmossuk, magházától megtisztítjuk, majd gerezdekre szeljük. Rálocsoljuk a citromlevet és a másik evőkanál calvadost. A tojásfehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, és az almával együtt a túrós masszába forgatjuk.

A mákos massza felét a tésztára kenjük. Ráterítjük az almás-túrós keveréket. A maradék mákos masszával bepöttyözzük a túró tetejét. Rászórjuk a vágott mandulát és a nyers nádcukrot. A lepényt a forró sütőben 1 óra hosszat alulra tolt rácson, majd 5-10 percig középen sütjük. A tortaformában hagyjuk kihűlni.

Előkészítés: 45 perc

Sütés: 1 óra 10 perc


Mákos-almás-túrós lepény recepthez kapcsolódó receptek

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés