Mákos-meggyes tekercstorta

Mákos-meggyes tekercstorta

A Prímakonyha januári számában láttam meg ezt a finomságot, és úgy döntöttem meggydzsemmel keverem a mákot, narancs helyett ezúttal. Nagyon finom szaftossá tette ezáltal a kalácsunkat. Nem beszélve arról, hogy tovább eláll.

4 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 2 dl tej
  • 1 db tojás

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált mák
  • 20 dkg kristálycukor
  • 20 dkg meggydzsem
  • 1 evőkanál vaníliaaroma
  • 1 csomag citromhéj (Dr. Oetker)
  • 2 evőkanál víz
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A lisztet az apró kockára vágott vajjal vagy margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót és a porcukrot. Rámorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük és hozzáadjuk a tojás sárgáját. A langyos tejet folyamatosan hozzáöntve egy simára dagasztható tésztát kapunk. A kész tömeget megmérve négy részre osztjuk és betakarva 35-40 percig meleg helyen kelesztjük.

A darált mákba beleöntjük a zacskós szárított citromhéjat, ami nagyon finom, a cukrot, a vaníliát, kevés (1 evőkanál) vízzel olvadásig kavarjuk. Ezután míg le nem sül, addig kevergetve főzzük. Ha ezzel megvagyunk, hozzákeverjük a meggydzsemet, és hagyjuk kihűlni hideg helyen.

A tésztákat egy kevés liszttel megszórt deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra. Megkenjük a meggyes máktöltelékkel, és feltekerjük őket. Ezután a lapos tortaforma vastagságúra szeleteljük, és vajjal kikent formába rakosgatjuk egymás mellé. Lekenjük egy felvert tojássárgájával, de egész tojás is jó.

Előmelegített sütőben kelesztés után 165 fokon légkeverésesben pirosra sütjük kb. 30-35 perc alatt.