Mákos csoda Terike módra recept

Mákos csoda Terike módra
5 7

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Szánter

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
11187

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Szép és finom!

10 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 4 dkg élesztő
  • 0.5 dkg só
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dl tej

Töltelék:

  • 15 dkg mák
  • 5 dkg vaj (a mák alatt is megkenni vajjal)
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

A hozzávalókból közepes kemény tésztát dagasztni. 20 perc kelés után lehet formázni. A tésztát elfelezni, majd az egyik feléből négy gombócot készíteni. A másik feléből tojásnyit elvenni, mert ez lesz a közepe a kalácsnak, a nagyobb rész pedig a mákos tekercs lesz.

Megolvasztani a vajat. A négy gombócot kerekre nyúlytani és a felső részt megkenni vajjal,és egymásra rakni a kerek lapokat. Éles késsel nyolc cikket vágni, a szélétől befele egy centi kimaradjon. A szirmokat kihajtogatni. Marad egy üres kör a közepén, amibe a mákos bejgli lesz.

A másik gombócot elkészítjük beiglinek és kört formálunk belőle, bele illesztjük a napocska közepébe és bevagdossuk mintha szeletelnénk. A szeletelést nem kell a belső széléig vágni, hogy egybe maradjon a tészta közepe felöl. Minden másodikat kifordítjuk, hogy látszodjon a töltelék.

A kicsi gombócot a közepébe tenni. Tetszés szerint lehet díszíteni. Mikor kész van megkenni tojással és keleszteni 20-25 percig. 170 fokon forró sütőbe sütni 35-40 percig.

Kicsit bonyolult a leírásom, de megsütni könnyebb!


Mákos csoda Terike módra recepthez kapcsolódó receptek

Mákos csoda Terike módra

Mákos csoda Terike módra

Szép és finom!

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Mákos csoda Terike módra recepthez

thumb
marika12 - 2011. április 20.
Mi nem szeretjük a mákosat, de valószínű, hogy diósan is jó. Megpróbálom és megírom milyen lett.
anikó - 2011. április 18.
Szerintem is leírásból úgy tűnik, hogy nagyon nehéz elkészíteni, és mekkora gömbölyű sütőedény kellene hozzá, hogy így elférjen az összeállítás.
thumb
vajdamarta - 2011. április 17.
Kedves Terike! Sósan, sós töltelékkel próbáltad már? Úgy is nagyon finom. Ibi után én is Napraforgónak neveztem el, pár hónapja fel is töltöttem. További kreatív ötleteket kívánok neked, hogy legyen mit ellesnem...:)
Gyöngyuszka - 2010. december 26.
Én elkészítettem karácsonyra. Szerintem a mákos töltelékből a cukron kívül más is kimaradt. Nagyon száraz így a töltelék és a feltekerésnél kihullik belőle, nincs ami összetartsa a mákot. Én még reszelt citromhéjat is tettem a töltelékbe. Egyébként bátran álljon neki mindenki, mert én is amatőr vagyok a sütésben de nagyon könnyű volt elkészíteni.
Gyöngyi - 2010. december 17.
nagyon tetszik és megfogom sütni ! de a cukor az kimaradt a mákból !
thumb
Bali78 - 2010. július 20.
Biztos finom, magam részéről több fahéjat tennék bele, és a felébe kakaót! Nekem sajnos ez túl bonyolultnak tűnik, egyszer azért kipróbálom!!!!! Ügyes munka. Gratulálok!!!!
thumb
ibi1950 - 2010. július 13.
Már kigondoltam az én változatomat, megcsinálom. és közreadom, ha jól sikerült. Addig is szorítsatok, hogy jó legyen!
admin - 2010. július 12.
Kedves Ibi! Elvileg ennyi cukrot adott meg Szánter, talán ő jobban hozzá tudna szólni ehhez! További jó sütögetés!
thumb
ibi1950 - 2010. július 10.
Elkészítettem a "napraforgót", én ezt a nevet adom a sütinek. Nagyon jól sikerült, elsőre is! Az ízvilága nekem, mint édesszájúnak egy kicsit kevés, valami továbbfejlesztést kíván, de lehet, hogy valami kimaradt a receptből, nézzetek utána!
thumb
ibi1950 - 2010. július 09.
Nagyon szép látvány, szemet gyönyörködtető. Gratulálok a kitalálójának, és köszönet a közreadónak. Ki fogom próbálni, és utána pontozok. Egyébként kétszer kellett elolvasni, és közben nézni, hogy hogyan is kell csinálni! Még egyszer gratula!!
thumb
Szánter - 2010. július 06.
Nem csak szép, nagyon finom is!
laca - 2010. július 06.
szép és biztos finom:)