Mákos és diós bejgli

Mákos és diós bejgli

Érdemes elkészíteni ezt a diós, illetve mákos bejgli receptet, mert sokáig friss marad a tésztája.

10 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 6 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás sárgája

A diós töltelékhez

  • 1 dl víz
  • 30 dkg cukor sziruppá főzve
  • 30 dkg darált dió
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 db citrom reszelt héja és leve
  • 5 dkg jól megmosott mazsola

A mákos töltelékhez

  • 2 dl víz
  • 30 dkg cukor sziruppá főzve
  • 30 dkg darált mák
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 db citrom reszelt héja és leve
  • 5 dkg jól megmosott mazsola
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A kimért lisztet tálba szitáljuk, elmorzsoljuk benne a zsírt, elkeverünk benne egy csipet sót és 2 evőkanál cukrot. Egy evőkanál cukorral és 1 dl tejjel felfuttatjuk az élesztőt, a tojást és egy sárgáját a lisztbe tesszük, majd a felfuttetott élesztővel és a többi tejjel bedagasztjuk a tésztát. Olyan mennyiségű tejet használjunk, hogy lágy pogácsatésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk és négy cipót készítünk belőle. Addig pihentessük, amíg elkészítjük a töltelékeket.

Diós töltelék: 1 dl víz, 30 dkg cukor, sziruppá főzve, bele 30 dkg darált dió, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja és leve, 5 dkg jól megmosott mazsola. Így készül a mákos is, csak 2 dl vízzel és dió helyett 30 dkg mákkal.

A tésztát vékonyra kinyújtjuk, majd megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. Fagyott zsírral kikent tepsiben kb. 20 percen át kelesztjük, majd megkenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. A sütési idő a sütőtől is függ, én 30 percig sütöttem gázsütő 4-5 fokozatán.

Tálalásnál, aki igényli, gyengén meghintheti porcukorral.

Jó étvágyat kívánok hozzá!