Mákos kalács körtével recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 80 perc
Megnézték: |
Ha a süteményt felszeleteljük, nyugodtan lefagyaszthatjuk, hiszen íze olyan lesz, akár a friss kalácsé. A felengedett szeleteket 3–5 percig sütjük a 150 °C-ra előmelegített sütőben. Félkeményre vert tejszínhabbal kínáljuk.
A recept hozzávalói ( személyre)
A tésztához:
- 37 dkg liszt és egy kevés a formázáshoz
- 1 db tojás
- 4 evőkanál cukor
- 10 dkg vaj
- 1 csipet só
- 1.5 dl tej
- 4 dkg élesztő
A töltelékhez:
- 1 db tojásfehérje
- 3 evőkanál cukor
- 0.5 kiskanál őrölt fahéj
- 2 kiskanál citromlé
- 15 dkg mák
- 0.5 kiskanál reszelt citromhéj
- 3 db keményhúsú savanykás körte
- 1.2 dl tej
- 5 dkg darabolt mandula
- 10 dkg sárgabaracklekvár
- porcukor a beszóráshoz
Elkészítés
A vajat megolvasztjuk, és hűlni hagyjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, és rászórjuk a cukrot és a sót. A tojást kikeverjük, és a vajjal együtt a lisztkupac szélére öntjük. A tejet langyosra melegítjük, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Az élesztős tejet a többi hozzávalóhoz öntjük, és az egészet kézi mixer dagasztókarjával gyorsan ragacsos tésztává gyúrjuk.
A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. A töltelékhez a mákot finomra daráljuk, lábasba tesszük, hozzáöntjük a tejet és felforraljuk. Állandó keverés mellett, gyenge tűzön, 15 perc alatt besűrítjük. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a cukrot, a citromhéjat,a citromlevet, a fahéjat, a darabolt mandulát és a tojásfehérjét.
A munkalapot vékonyan belisztezzük. Erőteljes mozdulatokkal gyúrjuk a tésztát kb. 5 percig, amíg ruganyos nem lesz, és már nem ragad – közben néhányszor a pulthoz ütögetjük. Ezután egy 30×45 cm-es téglalap alakot nyújtunk belőle, és a mákos tölteléket egyenletesen ráterítjük.
A körtét meghámozzuk, nyolcfelé vágjuk, és eltávolítjuk a magházát. A gerezdeket a tésztalap középvonala mentén egymásra halmozzuk. A tésztalapot a hosszabbik szélétől kiindulva,mindkét oldalon a körtékig feltekerjük.
A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Rátesszük a mákos kalácsot, és letakarva, még 10 percig kelesztjük. Ezután az előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.
Felforrósítjuk a sárgabaracklekvárt, és vékony lyukú szitán átpasszírozzuk. Kivesszük a kalácsot a sütőből, és az áttört baracklekvárral azonnal bekenjük. Ízlés szerint porcukorral is meghinthetjük.
Tipp:
Elektromos kávédarálóval több időt vesz igénybe a mák megőrlése, de akinek nincs mákdarálója, annak is megéri a fáradságot, hiszen a frissen darált mák zamata bőségesen kárpótol érte.