Mákos kalács körtével recept

Mákos kalács körtével
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
3280

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ha a süteményt felszeleteljük, nyugodtan lefagyaszthatjuk, hiszen íze olyan lesz, akár a friss kalácsé. A felengedett szeleteket 3–5 percig sütjük a 150 °C-ra előmelegített sütőben. Félkeményre vert tejszínhabbal kínáljuk.

1 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 37 dkg liszt és egy kevés a formázáshoz
  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1.5 dl tej
  • 4 dkg élesztő

A töltelékhez:

  • 1 db tojásfehérje
  • 3 evőkanál cukor
  • 0.5 kiskanál őrölt fahéj
  • 2 kiskanál citromlé
  • 15 dkg mák
  • 0.5 kiskanál reszelt citromhéj
  • 3 db keményhúsú savanykás körte
  • 1.2 dl tej
  • 5 dkg darabolt mandula
  • 10 dkg sárgabaracklekvár
  • porcukor a beszóráshoz

Elkészítés

A vajat megolvasztjuk, és hűlni hagyjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, és rászórjuk a cukrot és a sót. A tojást kikeverjük, és a vajjal együtt a lisztkupac szélére öntjük. A tejet langyosra melegítjük, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Az élesztős tejet a többi hozzávalóhoz öntjük, és az egészet kézi mixer dagasztókarjával gyorsan ragacsos tésztává gyúrjuk.

A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. A töltelékhez a mákot finomra daráljuk, lábasba tesszük, hozzáöntjük a tejet és felforraljuk. Állandó keverés mellett, gyenge tűzön, 15 perc alatt besűrítjük. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a cukrot, a citromhéjat,a citromlevet, a fahéjat, a darabolt mandulát és a tojásfehérjét.

A munkalapot vékonyan belisztezzük. Erőteljes mozdulatokkal gyúrjuk a tésztát kb. 5 percig, amíg ruganyos nem lesz, és már nem ragad – közben néhányszor a pulthoz ütögetjük. Ezután egy 30×45 cm-es téglalap alakot nyújtunk belőle, és a mákos tölteléket egyenletesen ráterítjük.

A körtét meghámozzuk, nyolcfelé vágjuk, és eltávolítjuk a magházát. A gerezdeket a tésztalap középvonala mentén egymásra halmozzuk. A tésztalapot a hosszabbik szélétől kiindulva,mindkét oldalon a körtékig feltekerjük.

A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Rátesszük a mákos kalácsot, és letakarva, még 10 percig kelesztjük. Ezután az előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.

Felforrósítjuk a sárgabaracklekvárt, és vékony lyukú szitán átpasszírozzuk. Kivesszük a kalácsot a sütőből, és az áttört baracklekvárral azonnal bekenjük. Ízlés szerint porcukorral is meghinthetjük.

Tipp:

Elektromos kávédarálóval több időt vesz igénybe a mák megőrlése, de akinek nincs mákdarálója, annak is megéri a fáradságot, hiszen a frissen darált mák zamata bőségesen kárpótol érte.


Mákos kalács körtével recepthez kapcsolódó receptek

Mákos kalács körtével

Mákos kalács körtével

Ha a süteményt felszeleteljük, nyugodtan lefagyaszthatjuk, hiszen íze olyan lesz, akár a friss kalácsé. A felengedett szeleteket 3–5 percig sütjük a 150 °C-ra előmelegített sütőben. Félkeményre vert tejszínhabbal kínáljuk.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Mákos kalács körtével recepthez

thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. március 09.
Nagyon guszta!