Mákos túrótorta recept
|
Beküldő: Tündi konyha Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
Igen, tudom, hogy kissé elmaradtam ezzel a recepttel ... de ma végre hozom nektek, méghozzá sok-sok szeretettel! ;) Hát én is elkészítettem ezt a csodás, nem túl édes mákos túrótortát. Bevallom, hogy nekem nem a legszebben sikerült ... szerintem az volt a baj, hogy kicsi volt a kanál, mert ha nagyobb kanállal rakosgattam volna egymásra a krémeket, akkor csíkosabb (pókhálósabb), vagyis szebb lett volna. De sebaj, mert így is nagyon ízlett a családomnak, hamar elfogyott az utolsó morzsáig. :) Kinek ajánlom az elkészítését? Mindenkinek, aki szereti a túrós vagy a mákos desszertet. Az omlós pitetészta telis-tele van mákos, túrós töltelékkel. Ne ijedjünk meg, hogy a sütési idő után a töltelék elég lágy, rezgős állagú ... ugyanis kihűlés közben még szilárdulni fog. Nem bonyolult az elkészítése, ezért kezdő háziasszonyok is bátran neki állhatnak ... nah, de akkor már jöjjön a recept! ;)
A recept hozzávalói ( személyre)
Tészta hozzávalói:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg ráma margarin (szoba hőmérsékletű)
- 5 dkg kristálycukor
- 1 db tojás
- 1 teáskanál sütőpor
Töltelék hozzávalói:
- 500 g tehéntúró
- 2 db tojás
- 1 dl tejföl
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 15 dkg kristálycukor
- 130 g mák (egész)
- 30 ml vanília aroma
Elkészítés
Elkészítés: (csatos tortaforma átmérője: 26 cm)
1. A mákra annyi forró vizet öntünk, hogy jól ellepje és addig hagyjuk állni, amíg el nem készítjük a tésztát és a tölteléket, majd utána leszűrjük.
2. A tojást először a cukorral, majd a margarinnal jól kikeverjük. A sütőporral kevert lisztet bele szitáljuk a tojásos-cukros keverékbe, majd jól összedolgozzuk, gyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk.
3. Csatos tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, az oldalát pedig margarinnal kikenjük, és a tésztát úgy belenyomkodjuk, hogy pereme is legyen (kb. 3-4 cm magas), majd betesszük a hűtőbe pihenni, amíg elkészítjük a krémet.
4. A túrót, a tejfölt, a tojásokat, a keményítőt, a cukrot, és a vanília aromát jól összekeverjük, majd botmixerrel kicsit krémesítjük. A masszát egy nagyobb és egy kisebb részre osztjuk. A kevesebb adaghoz keverjük a leszűrt mákot.
5. Kivesszük a hűtőből a tésztát és a közepére egy evőkanál túrókrémet teszünk, majd erre rá egy evőkanál mákkrémet. Ezt addig ismételgetjük, amíg el nem fogynak a krémek (krémek elég folyósak, ezért maguktól szépen elfognak terülni). Egy fogvájó segítségével a torta szélétől kiindulva a közepéig (egymástól távol) csíkokat húzunk.
6. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 60 percig sütjük. Mikor már megsült és langyosra hűlt, akkor kivesszük a tortaformából.
Mákos túrótorta recepthez kapcsolódó receptek
