Máktorta

Máktorta

Nagymama kedvenc szaftos tortájában a mák, a csokoládé és a gyümölcsök remekül kiegészítik egymást. Utolsó simításként vastag citrommáz kerül rá.

12 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Az omlós tésztához:

  • 1 db citrom
  • 15 dkg liszt
  • 9 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • liszt a tészta kinyújtásához
  • porcukor
  • 18 dkg mák
  • 10 dkg keserű csokoládé
  • 6 dkg mazsola
  • 3 dkg darált mandula
  • 3 dkg cukrozott citromhéj
  • 1 db citrom
  • 1 db tojás
  • 12 dkg cukor
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tésztához mossuk meg a citromot, és töröljük szárazra. Reszeljük le a héját, és keverjük össze a tojással, a vajjal, a liszttel, a cukorral és egy kevés vízzel. Gyúrjuk sima tésztává, majd belisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki vékonyra. Tegyünk rá fordítva egy kapcsos sütőformát, és vágjunk ki vele 3 kerek tortalapot.

A töltelékhez daráljuk meg a mákot, és keverjük össze a tojással és a cukorral. Ezután reszeljük le a csokoládét,és a mazsolával, a mandulával és a cukrozott citromhéjjal együtt adjuk a mákhoz.

Tegyünk egy tésztalapot a kivajazott sütőformába. Terítsük rá a töltelék felét, fektessük rá a második lapot, kenjük rá a maradék tölteléket, és fedjük le a tésztával.

Süssük a tortát a sütőben kb. 1 óra hosszat. Vegyük ki, és hagyjuk kihűlni. Készítsünk citrommázat 1 citrom levéből és porcukorból, és vonjuk be vele a tortát.