Máktorta házilag recept

Máktorta házilag
4 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
blahunka Attiláné

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
5019

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a máktorta recept szinte teljesen megegyezik a 2012-es év ország tortája receptjével, csak a reszelt alma maradt el belőle.

7 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A hozzávalók

  • 10 db tojásfehérje
  • 10 dkg barna nádcukor
  • 20 dkg darált mák
  • 5 dkg darált piskóta

A krémhez

  • 4 db tojás sárgája
  • 10 dkg cukor
  • 0.5 dl tej
  • 7 dkg kukoricakeményítő
  • 2 dl tejszín
  • vanília aroma
  • 1 db citrom reszelt héja

A tetejére

  • csokidarabok

Elkészítés

Először a tölteléket készítjük el: egy nagyobb lábasban melegíteni kezdjük a tejet. Kikeverjük a tojássárgájákat cukorral, keményítővel, reszelt citromhéjjal, majd fokozatosan hozzáadunk egy kevéske tejet. A forró tejből egy-két merőkanálnyit a tojássárgához vegyítünk, majd az egészet lábasba öntjük, és folytonos kevergetéssel besűrítjük. Hagyjuk kihülni.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, de úgy, hogy a 10 db tojásfehérjét elosztjuk három részre és így külön verjük fel, majd fokozatosan hozzáadjuk a barna nádcukrot. A 20 dkg darált mákot is három részre osztjuk és ezt is a masszához adjuk.

Előmelegített sütőben sütőpapírral kibélelt 26 cm-es átmérőjü kapcsos tortaformába tesszük és kb. 10-15 perc alatt megsütjük. (Mindenféleképpen egyenként süssük ki a lapokat!)

Ezután a krémet folytatjuk: felverjük a tejszínt és hozzáadjuk az elkészített tejes krémhez.

A lapokat egyenként megkenjük a krémmel, és a legvégén a tetejére is teszünk krémet. Erre én csokidarabokat tettem. Aki nem akar csokidarabokat a tetejére tenni, az szórja meg mákkal.

Tipp: a máktorta gluténmentesen is elkészíthető, ha nem teszünk hozzá darált piskótát.


Máktorta házilag recepthez kapcsolódó receptek

Máktorta házilag

Máktorta házilag

Ez a máktorta recept szinte teljesen megegyezik a 2012-es év ország tortája receptjével, csak a reszelt alma maradt el belőle.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Máktorta házilag recepthez

thumb
ibi1950 - 2013. február 24.
Kedves Blahunka Attiláné!
Még mielőtt az a vád érne, hogy le akarom szólni, szerintem ez a máktorta nagyon szép,gusztusos,és biztos finom is. Gratulálok hozzá!! Igazán felesleges bár mit is hozzáfűzni, hogy ország tortája, ez az Ön tortája, legyen rá büszke.
Utána néztem a veszprémi cukrász által készített "ország tortája" elkészítési módjának, bevallom, hogy nagyon macerás. Azt is le kell írnom, hogy annak a tortának a szíve, lelke a szabolcsi alma. Maradjunk meg egyszerű háziasszonyoknak, és saját belátásunk szerint a legjobbat főzzük, ne akarjunk versenyezni a nagyokkal.
Próbáljuk meg receptjeinket a legpontosabban leírni, s akkor minden jó lesz. További jó sütést, főzést kívánva, üdvözlettel: ibi1950
thumb
blahunka Attiláné - 2013. február 23.
Házi pudinghoz nem kell fél liter tej, a pudinghoz pedig adtam még felvert tejszínt is, hogy jobb legyen az íze.
A darált babapiskótát el is lehet hagyni, csak azért adtam hozzá ezt a keveset, hogy még jobb legyen a felvert fehérje és mák hozzáadása miatt az íze.

A krém a torta közé lett téve, és a tetejére is került krém, és még az is látszik, hogy vastagon lett rátéve, hogy még jobb legyen az egésznek az íze. Elrontani nem lehet, csalódni sem lehet benne. Tökéletesen sikerült nekem.
tildi9 - 2013. február 23.
Elkészült a krém fél liter tejjel . Tökéletes lett.
Szóval biztosan nem 0,5 dl kell hozzá.
tildi9 - 2013. február 23.
A 2 dl tejszín mennyiségből annyi puding lesz, hogy megtöltünk vele egy tortalapot és a tetejére is jut?? Nekem ez sehogy nem kerek. :)
tildi9 - 2013. február 23.
Az gondolom, belemegy a tésztába, hogy jobban összefogja.
etttike - 2013. február 23.
Az tuti 0,5 l.
És mi a helyzet a darált piskótával?
thumb
blahunka Attiláné - 2013. február 22.
Házi puding krémet készítünk, így nem kell hozzá sok tej, 50 mil = 0,5 dl. Amikor elkészítjük a pudingot, akkor hozzá adjuk a felvert tejszínt.
pinkeani - 2013. február 22.
Tényleg! A tej mennyisége mintha nem stimmelne - 0,5 dl-ből 1-2 merőkanálnyit?
Amúgy nagyon szupi, meg is sütném, de előbb megvárom a választ.
tildi9 - 2013. február 22.
A tej mennyisége nincs elírva a krém készítésénél? Amúgy nagyon tetszik.