Máktorta házilag

Máktorta házilag

Ez a máktorta recept szinte teljesen megegyezik a 2012-es év ország tortája receptjével, csak a reszelt alma maradt el belőle.

7 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A hozzávalók

  • 10 db tojásfehérje
  • 10 dkg barna nádcukor
  • 20 dkg darált mák
  • 5 dkg darált piskóta

A krémhez

  • 4 db tojás sárgája
  • 10 dkg cukor
  • 0.5 dl tej
  • 7 dkg kukoricakeményítő
  • 2 dl tejszín
  • vanília aroma
  • 1 db citrom reszelt héja

A tetejére

  • csokidarabok
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Először a tölteléket készítjük el: egy nagyobb lábasban melegíteni kezdjük a tejet. Kikeverjük a tojássárgájákat cukorral, keményítővel, reszelt citromhéjjal, majd fokozatosan hozzáadunk egy kevéske tejet. A forró tejből egy-két merőkanálnyit a tojássárgához vegyítünk, majd az egészet lábasba öntjük, és folytonos kevergetéssel besűrítjük. Hagyjuk kihülni.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, de úgy, hogy a 10 db tojásfehérjét elosztjuk három részre és így külön verjük fel, majd fokozatosan hozzáadjuk a barna nádcukrot. A 20 dkg darált mákot is három részre osztjuk és ezt is a masszához adjuk.

Előmelegített sütőben sütőpapírral kibélelt 26 cm-es átmérőjü kapcsos tortaformába tesszük és kb. 10-15 perc alatt megsütjük. (Mindenféleképpen egyenként süssük ki a lapokat!)

Ezután a krémet folytatjuk: felverjük a tejszínt és hozzáadjuk az elkészített tejes krémhez.

A lapokat egyenként megkenjük a krémmel, és a legvégén a tetejére is teszünk krémet. Erre én csokidarabokat tettem. Aki nem akar csokidarabokat a tetejére tenni, az szórja meg mákkal.