Málnás cranachan recept

Málnás cranachan
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

20 perc

Megnézték:
2410

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a hagyományos skót desszert egy könnyen és gyorsan elkészíthető, tejszínből, friss sajtból, zablisztből és málnából összeállított édesség, amelyet ünnepélyes alkalmakkor is feltálalhatunk. A whisky nemcsak Skóciát idézi, hanem a desszert ízét is különlegesen finommá teszi.
4 személyre

  • 2 evőkanál méz
  • 1.5 dl habtejszín
  • 40 dkg málna
  • 5 evőkanál közepes szemcséjű zabliszt
  • 1.5 dkg friss sajt (natúr krémtúró)
  • 2 evőkanál whisky

Elkészítés

A grillsütőt magas hőmérsékleten előmelegítjük. A grillsütő rácsát letakarjuk alufóliával, és szétterítjük rajta a zablisztet. 3 perc alatt aranysárgára pirítjuk, közben egyszer-kétszer megkeverjük. 15 percre félretesszük hűlni.

A habtejszínt és a friss sajtot egy tálba tesszük, majd habverővel sűrű, habos krémmé keverjük. Hozzákeverjük a mézet és a whiskyt, azután 4 evőkanál pirított zablisztet is beleforgatunk.

Néhány szem málnát félreteszünk a díszítéshez. A maradék málnát és a tejszínhabos keveréket több rétegben 4 üvegtálkába vagy pohárba kanalazzuk úgy, hogy a málnával kezdjük, és a tetejére a tejszínhabos krém kerül.

A desszertet a maradék 1 evőkanálnyi pirított zabliszttel és a félretett málnával díszítjük. Azonnal is fogyasztható, vagy tálalásig 1 órára hűtőbe is tehetjük.

Tipp:

• Málna helyett más friss gyümölccsel is elkészíthetjük, például vegyes bogyós gyümölcsökkel, felszeletelt őszibarackkal vagy nektarinnal, esetleg málnával és őszibarackkal vegyesen. • A whiskyt konyakkal és narancs- vagy almalével is helyettesíthetjük. • Készítsünk kivis-habcsókmorzsás desszertet. 1,5 dl habtejszínből habot verünk. 1,5 dkg tehéntúrót villával lazán összetörünk, a nagyobb rögöket szétnyomkodjuk, majd 1 evőkanál világosbarna cukorral, 1 kis narancs vagy limonella finomra reszelt héjával és 4,5 dkg finom morzsákra zúzott habcsókkal a tejszínhabba forgatjuk. A keveréket 4 vékonyan felszeletelt kivivel rétegesen négy üvegtálkába kanalazzuk, majd 1,5 dkg pirított mandulapehellyel díszítjük.

Miért egészséges?

• Az ilyen desszerteket általában zsíros tejszínből készítik. A habtejszínnek alacsonyabb a zsír- és energiatartalma, amelyet még tovább csökkenthetünk, ha ún. friss sajttal (natúr krémtúróval) keverjük. • A mézet az emberiség már ősidők óta fogyasztja, illetve használja édesítő- és tartósítószerként. A méz, fruktóztartalmának köszönhetően, édesebb, mint a cukor, mégis jóval kevesebb energiát tartalmaz, mivel több víz van benne.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 317 kcal (1322 kJ), fehérje 7 g, zsír 20 g (ebből telített 11 g), szénhidrát 26 g, (ebből cukor 14 g), rost 4 g, A-, C-vitamin, B1-, B2-, B12-, E-vitamin, folsav, kalcium, réz, vas, cink


Málnás cranachan

Málnás cranachan

Ez a hagyományos skót desszert egy könnyen és gyorsan elkészíthető, tejszínből, friss sajtból, zablisztből és málnából összeállított édesség, amelyet ünnepélyes alkalmakkor is feltálalhatunk. A whisky nemcsak Skóciát idézi, hanem…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés