Málnás piskótatekercs

Málnás piskótatekercs

A könnyű tészta és a friss, zamatos málnából és passiógyümölcsből készült töltelék utolérhetetlen párost alkot. Az sem gond azonban, ha nincs otthon friss gyümölcs, hiszen a piskótatekercs lekvárral is nagyon jó.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A töltelékhez:

  • 35 dkg málna
  • 2.5 dkg porcukor
  • 4 db passiógyümölcs

A tésztához:

  • 3 db nagy tojás
  • 1 csipet só
  • 12 dkg liszt
  • vaj a sütőforma kikenéséhez

A díszítéshez:

  • málnaszemek
  • mentalevélkék
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A málna felét félretesszük, a többit a porcukorral együtt tálba szórjuk és villával jól szétnyomkodjuk. A félbevágott passiógyümölcsök húsát kikanalazzuk, a málnához adjuk és összekeverjük.

A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük, a tepsit kibéleljük sütőpapírral.

A tésztához a tojásokat, a cukrot és a sót forró vízfürdő fölött, nagy tálban világos krémmé keverjük.

Rászitáljuk a liszt felét, majd nagy habverővel óvatosan a krémbe forgatjuk. A maradék lisztet is rászitáljuk és hozzákeverjük. Végül 1 evőkanál langyos vízzel föllazítjuk.

A tésztát egyenletesen egy körülbelül 25×35 cm-es tepsibe terítjük. 10–12 perc alatt aranysárgára sütjük. Akkor jó, ha a tészta szépen felemelkedett és teljesen átsült. Amint kivettük a sütőből, a piskótalapot nagyobb sütőpapírra borítjuk, és ezzel egy időben a másik sütőpapírt lehúzzuk az aljáról.

A ropogósra sült széleket köröskörül levágjuk. A piskótalapot a keskenyebbik szélétől körülbelül 2,5 cm távolságra kissé behasítjuk, hogy könnyebben felgöngyölhessük.

A málnás keveréket a forró piskótalapon elegyengetjük, de a széleken 1 cm-es sávot szabadon hagyunk. Rászórjuk a maradék málnát. A piskótát a rövidebbik szélétől indulva óvatosan feltekerjük, és a tekercs végét lefelé fordítva a tepsibe tesszük.

A piskótatekercset melegen és hidegen is felszeletelhetjük. Málnaszemekkel és mentalevélkékkel díszítjük, tetszés szerint kínálhatunk hozzá vaníliakrémet.