Mandazi - afrikai ínyencség recept
Beküldő: Gizi Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
Ez az afrikai ínyencség is nagyon hasonló a mi csöröge fánkunkhoz.
- 25 dkg liszt (Nagyi titka)
- 0.5 kávéskanál őrölt kardamom
- 3 dkg porcukor
- csipet só
- 4 dkg szárított élesztő
- 1 db tojás (nagy)
- 0.25 dl étolaj
- 1 dl tej
Elkészítés
A langyos tejhez adjunk hozzá egy teáskanál cukrot és a szárított élesztőt, majd futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval és az őrölt kardamommal. (ízlés szerint őrölt fahéjjal)
A keverőtálba üssük bele a tojást, adjuk hozzá az olajat és a felfuttatott élesztőt, majd keverjük össze.
Ezután adjuk hozzá a lisztes keveréket, és robotgéppel addig dagasszuk a tésztát, míg elválik az edény falától. (Én először robotgéppel, majd pár percig kézzel is dagasztottam, hogy szép sima tésztát kapjak.)
A megdagasztott tésztát tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.
Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, vágjuk fel kis háromszögekre, majd takarjuk le konyharuhával és hagyjuk kb. 20 percig újrakelni. (ez egy kicsi fánk, így mindenképpen kisebb háromszögekre vágjuk fel)
Egy serpenyőbe hevítsünk fel kb. 5 dl étolajat, majd helyezzük bele a kis fánkokat, de arra figyeljünk, hogy ne legyenek túlzsúfolva, mert sütés közben eléggé megfognak nőni.
Sütés közben egyszer fordítsuk át, hogy mindkét oldala szép barnára süljön, majd szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral, majd ízlés szerint lekvárral, gyümölcsmártással, vagy éppen csokoládékrémmel kínáljuk.