Mandulás-meggyes rétes recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 55 perc
Megnézték: |
Ízletes, egyszerű és gyors: ha készen kapható réteslapot használunk, csupán vajjal kell megkennünk, azután megtöltjük, kisütjük, és már élvezhetjük is az ínycsiklandó édességet.
A recept hozzávalói ( személyre)
A töltelékhez:
- 3 dkg friss zsemlemorzsa
- 1 db narancs lereszelt héja
- 6 dkg darált mandula
- 5 dkg barna cukor
- 70 dkg meggy
A tésztához:
- 1 evőkanál porcukor
- 3 db réteslap
- 3 dkg olvasztott vaj
- 2 evőkanál mandulapehely
Elkészítés
A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat)előmelegítjük, és a tepsit kibéleljük sütőpapírral. A töltelékhez a zsemlemorzsát, a mandulát, a cukrot és a narancshéjat egy nagy tálban összekeverjük. Megmossuk a meggyet, leszedjük a szárát, kimagozzuk, majd a tálba öntjük és elkeverjük.
Az első réteslapot egy konyharuhán kiterítjük, és vékonyan megkenjük vajjal. Rátesszük a második, majd a harmadik réteslapot is, közben mindkettőt vékonyan megvajazzuk.
A mandulás-meggyes tölteléket az előkészített réteslapon egyenletesen, de nem egészen a tészta széléig (körös-körül kb. 2,5 cm-es sávot üresen hagyva) szétterítjük. A széleket minden oldalon a töltelékre hajtjuk, hogy ne folyjon ki.
A konyharuhát megemeljük a tészta felőlünk eső hosszanti oldala alatt, és a segítségével felgöngyöljük a rétest. A hajtás végével lefelé a tepsibe fektetjük. Rákenjük a maradék vajat, és meghintjük a mandulapehellyel.
Körülbelül 20 percig sütjük, amíg a tészta és a mandulapehely aranybarnára nem pirul. Melegen vagy kihűlve rászórjuk a porcukrot és tálaljuk. Tetszés szerint kínálhatunk hozzá félkeményre vert tejszínhabot vagy krémesre kikavart görög joghurtot.