Mandulás-meggyes rétes

Mandulás-meggyes rétes

Ízletes, egyszerű és gyors: ha készen kapható réteslapot használunk, csupán vajjal kell megkennünk, azután megtöltjük, kisütjük, és már élvezhetjük is az ínycsiklandó édességet.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A töltelékhez:

  • 3 dkg friss zsemlemorzsa
  • 1 db narancs lereszelt héja
  • 6 dkg darált mandula
  • 5 dkg barna cukor
  • 70 dkg meggy

A tésztához:

  • 1 evőkanál porcukor
  • 3 db réteslap
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 2 evőkanál mandulapehely
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat)előmelegítjük, és a tepsit kibéleljük sütőpapírral. A töltelékhez a zsemlemorzsát, a mandulát, a cukrot és a narancshéjat egy nagy tálban összekeverjük. Megmossuk a meggyet, leszedjük a szárát, kimagozzuk, majd a tálba öntjük és elkeverjük.

Az első réteslapot egy konyharuhán kiterítjük, és vékonyan megkenjük vajjal. Rátesszük a második, majd a harmadik réteslapot is, közben mindkettőt vékonyan megvajazzuk.

A mandulás-meggyes tölteléket az előkészített réteslapon egyenletesen, de nem egészen a tészta széléig (körös-körül kb. 2,5 cm-es sávot üresen hagyva) szétterítjük. A széleket minden oldalon a töltelékre hajtjuk, hogy ne folyjon ki.

A konyharuhát megemeljük a tészta felőlünk eső hosszanti oldala alatt, és a segítségével felgöngyöljük a rétest. A hajtás végével lefelé a tepsibe fektetjük. Rákenjük a maradék vajat, és meghintjük a mandulapehellyel.

Körülbelül 20 percig sütjük, amíg a tészta és a mandulapehely aranybarnára nem pirul. Melegen vagy kihűlve rászórjuk a porcukrot és tálaljuk. Tetszés szerint kínálhatunk hozzá félkeményre vert tejszínhabot vagy krémesre kikavart görög joghurtot.