Marcipános-narancsos muffin recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 50 perc
Megnézték: |
Előfordulhat, hogy a marcipánmassza már nem egészen friss. Ilyenkor villával összetörjük, majd hozzáadjuk a vajat, azután egyesével a tojásokat, és az egészet sima krémmé keverjük.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 17 dkg marcipánmassza
- 2 db tojás
- 7 dkg vaj
- 2 dl író (vagy joghurt)
- 7 dkg cukor
- 1 csipet só
- 2 kiskanál reszelt narancshéj
- 2 evőkanál Amaretto likőr
- 20 dkg liszt
- 1 kiskanál sütőpor
- mandulapehely a beszóráshoz
- 1 db narancs
- sütőpapír kosárkák
Elkészítés
A sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3-as fokozat) előmelegítjük. A papírkosárkákat a muffinsütő mélyedéseibe tesszük.
A marcipánmasszát kockákra vágjuk, és a tojásokkal és a vajjal simára keverjük. Apránként hozzáadjuk az írót, a cukrot, a sót, a narancshéjat, valamint az Amaretto likőrt, és az egészet habosra keverjük.
A lisztet a sütőporral egy nagy keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a marcipános-tojásos krémet, és az egészet éppen csak addig keverjük, amíg a hozzávalók átnedvesednek és összevegyülnek. (Semmiképpen sem szabad őket összedolgozni!)
A narancsokat meghámozzuk, és a héj alatti fehér réteget is eltávolítjuk. A gerezdeket elválasztó vékony hártyából kibontjuk a gyümölcshúst és félbevágjuk.
Mindegyik papírkosárkába 1-1 kiskanál masszát töltünk, erreteszünk egy fél narancsgerezdet. Ezután annyi tésztát halmozunk rá, hogy a kosárka kétharmadáig érjen. Rászórjuk a mandulapelyhet.
A süteményeket az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A süteményesrácson tepsistől kihűtjük.
Csokoládés-almás muffin: A tésztát az alaprecept szerint elkészítjük, de a narancshéj és az Amaretto likőr helyett 1/2 kiskanál fahéjat, 2 evőkanál mogyorós nugátkrémet és 1/2 evőkanál kakaóport teszünk a tésztába. Meghámozunk 2 savanykás almát, félbevágjuk, eltávolítjuk a magházát, kis kockákra vágjuk, és a tésztábakeverjük. A muffint a recept alapján kisütjük, megvárjuk, amíg kihűl és tálaljuk.