Marhahúsos-gesztenyés faggyús tészta recept

Marhahúsos-gesztenyés faggyús tészta
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

125 perc

Megnézték:
1120

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a sovány marhahússal, zellerrel, gesztenyével és mogyoróhagymával dúsan megrakott, lélekmelengető étel főleg a téli hónapokban esik jól. A faggyús tésztát zöldfűszerekkel ízesítjük, a könnyebb, morzsás állag elérése érdekében pedig zsemlemorzsát használunk. Még több vitaminhoz jutunk, ha párolt spenótot adunk mellé.

4 személyre

  • 1 adag fűszeres faggyús tészta, a liszt 3 dkg-ja helyett zsemlemorzsával

A marhahúsos-gesztenyés töltelékhez

  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 3.6 dl marhahús- vagy zöldségalaplé
  • 12 kis mogyoróhagyma
  • 1 evőkanál sima liszt
  • 40 dkg zeller apró kockákra vágva
  • 1 evőkanál ribiszkezselé
  • 30 dkg sovány marhahús 2-3 cm-es kockákra vágva
  • 20 dkg egész gesztenye hámozott, vákuumcsomagolt
  • 1.5 dkg olvasztott vaj, só, bors

Elkészítés

A töltelék elkészítéséhez a mogyoróhagymát tűzálló tálba tesszük, annyi forrásban lévő vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd 5 percig állni hagyjuk. Leöntjük róla a vizet, és amikor eléggé kihűlt ahhoz, hogy meg lehessen fogni, meghámozzuk.

Az olajat egy vastag fenekű lábasban vagy tűzálló tálban felhevítjük. Beletesszük a húskockákat, és közepes lángon 4-5 perc alatt megpirítjuk. Szűrőkanállal átrakjuk a húst egy tányérra.

Beletesszük a mogyoróhagymát a lábasba, és 4 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a zellert, 1 percig kevergetjük, majd visszatesszük a lábasba a húst. Ráöntjük a hús- vagy zöldségalaplét, és hozzákeverjük a ribiszkezselét. Felforraljuk, majd alacsony hőfokon, gyakori kevergetés mellett 45 perig főzzük, vagy addig, amíg a hús megpuhul.

Szűrőkanállal áttesszük a marhahúst és a zöldségeket egy 1,2 l-es tűzálló tálba. Hozzáadjuk a gesztenyét, azután félretesszük.

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, és kis adagokban a lábasban maradt főzőléhez adjuk. Folyamatosan keverve, alacsony hőfokon besűrítjük a folyadékot. Sózzuk, borsozzuk tetszés szerint, majd a mártást a tűzálló tálban lévő zöldséges húskeverékre öntjük. Hagyjuk kihűlni, amíg elkészítjük a tetejére a tésztát.

A sütőt 180 °C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat) előmelegítjük. A faggyús tésztát belisztezett gyúródeszkán kör vagy ovális alakúra kinyújtjuk, akkorára, mint a tál teteje. Az edény felső peremét bevizezzük, és a tésztát óvatosan ráfektetjük. A széleit erősen a tál peremére nyomjuk. Villával recéket karcolunk körben a tészta szélére.

Három helyen bevágjuk a tésztalap közepét, hogy a gőz távozhasson, azután 30-35 percre betesszük a tálat a sütőbe. Akkor van kész, ha a tészta szép aranybarnára sült. Forrón tálaljuk.

Tipp:

• Darálthúsos-lencsés faggyús tésztához 20 dkg sovány darált marhahúst zsír nélkül, közepes hőfokon megpirítunk. Hozzáadunk 1 fej vöröshagymát, 3 sárgarépát és 3 zellerszárat, mindegyiket apróra vágva, majd gyakori kevergetés mellett további 5 percig sütjük, hogy megpuhuljanak. Hozzákeverünk 40 dkg konzerv darabolt paradicsomot a levével együtt, 10 dkg feles vörös lencsét, 3,6 dl marhahús- vagy zöldségalaplét, valamint 1 evőkanál Worcester szószt. Felforraljuk, majd gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik (kb. 40 perc). Tetszés szerint sózzuk, borsozzuk. Lehűtjük, aztán áttesszük egy tűzálló tálba. A zsemlemorzsával készült faggyús tésztát az alaprecept szerint készítjük el, de a zöldfűszerek helyett a vízhez adott 1 evőkanál magos mustárral ízesítjük. A tésztával lefedve az alaprecept szerint megsütjük. Párolt tavaszi zöldségekkel és sárgarépával tálalva ízletes fogás.

Miért egészséges?

• A marhahús gazdag fehérje- és vasforrás. A vörös húsokban lévő vasat a szervezet sokkal könnyebben fel tudja szívni, mint a zöldségekben lévőt. • A gesztenyében több az összetett szénhidrát, és sokkal kevesebb a zsír, mint a mogyorófélékben, így kisebb a kalóriaértéke. • Az étkezési célra használt faggyú a bárány- vagy marhavese körüli zsírréteg feldolgozásával készül. Kevesebb telített és több egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz, mint a vaj.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 502 kcal (2093 kJ), fehérje 23 g, zsír 24 g (ebből telített 11 g), szénhidrát 52 g, (ebből cukor 11 g), rost 7 g, B12-vitamin, cink, B1-, B6-, C-vitamin, niacin, kalcium, réz, vas, kálium, B6-, E-vitamin, folsav, szelén


Marhahúsos-gesztenyés faggyús tészta recepthez kapcsolódó receptek

Marhahúsos-gesztenyés faggyús tészta

Marhahúsos-gesztenyés faggyús tészta

Ez a sovány marhahússal, zellerrel, gesztenyével és mogyoróhagymával dúsan megrakott, lélekmelengető étel főleg a téli hónapokban esik jól. A faggyús tésztát zöldfűszerekkel ízesítjük, a könnyebb, morzsás állag elérése érdekében…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés