Marokkói burgonya és céklasaláta recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
Krumplisaláta céklával, marokkói módra.
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 csomó petrezselyemzöld
- 3 db paradicsom
- 10 dkg fekete olajbogyó
- 2 szál újhagyma
- 6 szál korianderzöld
- 60 dkg cékla
- 40 dkg burgonya (nem szétfövő fajta)
A vinaigrette-mártáshoz
- 5 evőkanál fehérborecet
- 1 csipet cayenne-i bors
- 6 evőkanál olívaolaj só frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
Mossuk meg a céklát, tegyük egy lábasba, öntsük fel vízzel,és főzzük 1–1,5 óra hosszat, amíg annyira megpuhul, hogy villával könnyen bele lehet szúrni. Öntsük le róla a főzővizet, de 4 evőkanálnyit tegyünk belőle félre. Hideg vízzel hirtelen hűtsük le a céklát, majd hagyjuk teljesenkihűlni.
Mossuk meg a burgonyát 30 perccel korábban, mint ahogya cékla megfő, és aszerint, hogy milyen nagyok a burgonyák, főzzük 20–30 percig. Hirtelen hűtsük le, és várjuk meg, amíg kihűl. A burgonyát és a céklát hámozzuk meg, vágjuk félbe, majd 0,5 cm vékony szeletekre. Tegyük őket külön-külön két tálba.
Tisztítsuk meg az újhagymát, mossuk meg, és karikázzuk fel.Forrázzuk le a paradicsomokat, húzzuk le a héjukat, a kocsányok környékét vágjuk ki. Vágjuk félbe a paradicsomokat, távolítsuk el a magokat, a húsukat vágjuk kockákra. Az újhagymával együtt keverjük a céklához.
Tisztítsuk meg és vágjuk apróra a fokhagymát. Mossuk meg,rázogassuk szárazra, és vágjuk apróra a petrezselymet ésa koriandert. A fokhagymával és a félretett főzővízzel együtt adjuk a céklakeverékhez.
A vinaigrette-mártáshoz tegyük egy tálba a fehérborecetetés az olívaolajat 1/2 kiskanál sóval, 1 jó csipetnyi borssalés a cayenne-i borssal együtt, majd habverővel keverjük simára. A mártás kétharmadát a céklához, a többit a burgonyához keverjük.
Fedjük le mindkét salátát, és tegyük 30 percre hideg helyre.Ezután sóval, borssal, és ízlés szerint még egy kis ecettel ízesítsük utána. Tálaláskor tegyük a céklát egy nagy lapos salátástál közepére, a burgonyát pedig köréje. Olajbogyóval díszítve tálaljuk.
Tipp:
A recept tápértéke:
Adagonként: 385 kcal (1602 kJ), 5 g fehérje,27 g zsír, 28 g szénhidrát