Marokkói csirke kuszkusszal recept

Marokkói csirke kuszkusszal
3.5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
11004

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az aromás fűszerek – a kömény, a koriander és a fahéj – közel-keleti ízeket kölcsönöznek a csirkehúsnak. Csicseriborsóval tálalva még csak fokozzuk ezt a hatást. A gyorsan elkészülő kuszkusz tökéletes kísérője ennek a színpompás szárnyasételnek.

4 személyre

  • 1 db nagy vöröshagyma apróra vágva
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 32 dkg cukkini hosszában elfelezve és felszeletelve
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 4 dl forrásban lévő víz
  • 1 kávéskanál őrölt koriander
  • 1 dkg vaj
  • 2 dl zöldségalaplé
  • 20 dkg hüvelyes cukorborsó
  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 1 rúd fahéj
  • 40 dkg konzervparadicsom
  • 25 dkg kuszkusz (hántolt gabonalisztből főleg durumbúzadarából készült tészta)
  • 1 kb. 40 dkg-os csicseriborsókonzerv lecsöpögtetve és leöblítve
  • só és fekete bors
  • felaprított friss korianderzöld a díszítéshez

Elkészítés

Vágjuk a csirkemellfiléket átlósan kb. 1 cm vastag csíkokra. Forrósítsuk fel a fele olajat egy wokban vagy vastag fenekű serpenyőben. Tegyük bele a csirkehúst, a hagymát és a fokhagymát, és közepes hőfokon, állandóan kevergetés mellet süssük a csirkehúst aranybarnára.

Állítsuk alacsonyra a hőfokot, és adjuk hozzá a húshoz a köményt, a koriandert és a fahéjat. Pirítsuk állandóan kavargatva 1 percig. Tegyük bele a cukkinit, jól keverjük össze, majd adjuk hozzá az alaplét és a paradicsomot a levével együtt. Főzzük 5 percig, időnként keverjük meg.

Közben tegyük a kuszkuszt egy lábasba, és öntsük rá a forrásban lévő vizet. Adjuk hozzá a maradék 1 evőkanál olajat. Jól keverjük össze, fedjük le, és a tűzhelyről levéve hagyjuk 5 percig állni.

Adjuk a cukorborsót és a csicseriborsót a paradicsomos-csirkés keverékhez. Gyakran kevergetve pároljuk még 5 percig.

Keverjük a vajat a kuszkuszba, és pároljuk mérsékelt hőfokon 3 percig. Az összetapadt szemeket válasszuk szét villával. Halmozzuk a kuszkuszt egy tálra, tegyük rá a csirkét, és díszítsük a felaprított korianderrel. Tálaljuk melegen.

Tipp:

• A közel-keleti jellegű garnélarákos-babos kuszkuszhoz használjunk 40 dkg előfőzött, páncéljától megtisztított garnélarákot (ha mélyhűtött, olvasszuk ki), a csicseriborsó helyett pedig konzerv feketebabot. Az 1. lépésben pirítsuk a hagymát és a fokhagymát 2 percig. A 2. lépésben hagyjuk ki a cukkinit. A 4.-ben adjuk hozzá a garnélarákot és a feketebabot, és a hüvelyes cukorborsó helyett használjunk 25 dkg kiolvasztott mélyhűtött zöldborsót és 20 dkg zöldbabot.

Miért egészséges?

• A kuszkusz gazdag keményítőben, és alacsony a zsírtartalma. Alacsony a glikémiás indexe is, ami azt jelenti, hogy lassan bomlik le a szervezetben, és a belőle keletkező glukóz fokozatosan kerül a véráramba. A cukkininek alacsony az energiatartalma. Ehető héja van, és ebben található a tápanyagok zöme. Megfelelő mennyiségű béta-karotint tartalmaz, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít, azonkívül hasznos mennyiségű C-vitamin és folsav is van benne. Még narancssárga színű virága is ehető.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 500 kcal, fehérje 35 g, zsír 15 g (ebből, telített 4 g), szénhidrát 55 g (ebből cukor 8 g), rost 7 g, B6-, C-vitamin, A-, B1-, E-vitamin, niacin, réz, vas, B2-vitamin, folsav, kalcium, kálium, cink


Marokkói csirke kuszkusszal recepthez kapcsolódó receptek

Marokkói csirke kuszkusszal

Marokkói csirke kuszkusszal

Az aromás fűszerek – a kömény, a koriander és a fahéj – közel-keleti ízeket kölcsönöznek a csirkehúsnak. Csicseriborsóval tálalva még csak fokozzuk ezt a…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Marokkói csirke kuszkusszal recepthez

Evelin - 2012. május 31.
Szia! Éppen most falatozom, valami mennyei! Köszönöm a receptet!