Mazsolás kuglóf recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 80 perc
Megnézték: |
Senki sem tudja pontosan, hányféle kuglóf létezik, de gyakran a legegyszerűbb elkészítési mód vezet a legjobb eredményre.
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 12.5 dkg cukor
- 12.5 dkg mazsola
- 12.5 dkg vaj
- 1 csipet só
- zsiradék és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez
- 2.5 dl tej
- porcukor
- 4 db tojás
Elkészítés
Szitáljuk a lisztet egy tálba, s alakítsunk ki benne egy mélyedést. Egy kevés lisztet tegyünk félre. Futtassuk fel az élesztőt 2 evőkanál tejben és 1 evőkanál cukorban, öntsük a mélyedésbe, és szórjunk rá lisztet. Kelesszük kb. 15 percig, közben mossuk meg többször a mazsolát.
Olvasszuk fel a vajat, és adjuk a maradék tejjel, a cukorral, a sóval és a tojásokkal a kovászhoz. Dolgozzuk össze alaposan a tésztát. Csöpögtessük le a mazsolát, forgassuk meg a félretett lisztben, és keverjük a tésztához.
Kenjük ki a kuglófformát, és szórjuk meg zsemlemorzsával. Töltsük bele a tésztát, simítsuk el a tetejét, takarjuk le konyharuhával, és kelesszük 30 percig. Süssük a sütőben 60 percig, hagyjuk kihűlni, és porcukrozzuk meg.
Más változat: A bécsi kuglófhoz futtassunk fel 1,5 dkg élesztőt 1,8 dl cukros tejben. 14 dkg vajat keverjünk habosra 2 dkg cukorral és 5 tojássárgájával. Adjunk hozzá 1 csipet sót, 30 dkg lisztet és az élesztőt. Dolgozzuk jól össze. Forgassunk meg lisztben 7 dkg mazsolát, és keverjük a tésztába. 1 tojásfehérje kemény habját forgassuk a masszába. Süssük meg a fent leírtak szerint.
Tipp:
Felső/alsó láng: 200 °CnGáz: 3-4. fokozatn