Mazsolás puffancs recept

Mazsolás puffancs

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

40 perc

Megnézték:
1832

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezt az ízletes péksüteményt egyszerű elkészíteni, ráadásul tele van tápanyagban gazdag aszalt gyümölcsökkel. Akkor a legfinomabb, ha félbevágva kissé megpirítjuk, majd megkenjük vajjal és lekvárral.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 22 dkg magas sikértartalmú fehér búzaliszt
  • 22 dkg magas sikértartalmú teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 kiskanál só
  • 6 dkg vaj kis darabokra vágva
  • 1 csomag instant száraz élessztő, kb. 7 g
  • 3 dkg finom szemcséjű kristálycukor
  • 8 dkg mazsola
  • 8 dkg ribiszke
  • 0.5 kiskanál őrölt fahéj
  • 3 dl langyos tej vagy szükség szerinti mennyiség és még egy kevés a megkenéshez

Elkészítés

A kétféle lisztet és a sót egy nagy tálba szitáljuk, végül a szitában maradt korpát is beleborítjuk. Szétmorzsoljuk benne a vajdarabkákat, majd hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot, a mazsolát, a ribiszkét és a fahéjat. A kupac közepén mélyedéstalakítunkki, és beleöntjük atejet. Összedolgozzuk, szükség esetén adunk még hozzá egy kis tejet, hogy a tészta lágy legyen.

Belisztezett gyúródeszkán nagyjából 10 percig dagasztjuk. A simára és rugalmasra gyúrt tésztát olajjal kikent tálba tesszük, konyharuhával letakarjuk, majd meleg helyen 1-2 óra alatt kétszeresére kelesztjük.

A belisztezett gyúródeszkán öklünkkel kiütögetjük a tésztából a levegőt. 2-3 perc alatt átgyúrjuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk. Ezekből gömböket formálunk (l. Búzakenyér, Néhány további ötlet, 107. o.).

A puffancsokat olajjal kikent tepsire tesszük, s konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen 30–60 percig kelesztjük.

A kelesztés vége felé a sütőt 220 °Cra előmelegítjük (gázsütőnél 7-es fokozat). Levesszük a zsemlékről a konyharuhát, és a tetejüket vékonyan megkenjük tejjel. 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük őket. A puffancsokat melegen tálaljuk, vagy kettévágva megpirítjuk. Akkor a legfinomabb, ha még aznap elfogyasztjuk, de 1-2 napig eláll.

Tipp:

• A tésztából nagy cipót formálunk, és olajjal kikent sütőlapon 30–60 percig kelesztjük, majd kb. 25 perc alatt megsütjük. A puffancsot más aszalt gyümölcsökkel, például aszalt körtével, őszibarackkal vagy akár datolyával is elkészíthetjük a mazsola meg a ribiszke helyett. A fahéjat frissen reszelt szerecsendióval vagy süteményfűszerrel is helyettesíthetjük.

Miért egészséges?

• Az aszalt gyümölcsök zsírtartalma alacsony, és jó rostforrások. A ribiszke magnéziumot, a mazsola káliumot és vasat tartalmaz. Ha a fehér lisztet teljes kiőrlésűvel keverjük, megnöveljük a puffancsok rosttartalmát, és étrendünket egyéb értékes tápanyagokkal, például B-vitaminokkal, valamint különféle ásványi anyagokkal gazdagítjuk.

A recept tápértéke:

Adagonként (1 darab), energia 255 kcal (1063 kJ), fehérje 7 g, zsír 5 g (ebből telített 3 g), szénhidrát 47 g, (ebből cukor 17 g), rost 3 g, B1-vitamin, szelén, B6-vit., niacin, kalcium, réz, vas, cink


Mazsolás puffancs recepthez kapcsolódó receptek

Mazsolás puffancs

Mazsolás puffancs

Ezt az ízletes péksüteményt egyszerű elkészíteni, ráadásul tele van tápanyagban gazdag aszalt gyümölcsökkel. Akkor a legfinomabb, ha félbevágva kissé megpirítjuk,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés