Mediterrán pizza recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 65 perc
Megnézték: |
Ennek a pizzának a titka a tésztájába kevert sárgarépalében rejlik, amelytől szép aranysárga színű lesz.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 1 evőkanál aktív szárazélesztő
- 0.25 csésze meleg (40-45 °c-os) víz
- 3.5 csésze liszt
- 0.5 csésze sárga kukoricaliszt
- 2 evőkanál csilipor
- 1 evőkanál őrölt kömény
- 2 kiskanál só
- 1 csésze sárgarépalé
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 db nagy vékonyra szeletelt piros húsú paprika
- 1 db nagy vékonyra szeletelt zöld húsú paprika
- 1 db nagy félbevágott és vékonyra szeletelt vöröshagyma
- 1 csésze morzsolt csemegekukorica
- 2 kiskanál szárított szurokfű (oregánó)
- 25 dkg csíkokra vágott monterey jack sajt
Elkészítés
Szórjuk a meleg vízbe az élesztőt. Hagyjuk állni 5 percig, hogy feloldódjék.
Egy tálban szitáljuk össze a lisztet a kukoricaliszttel, és keverjük hozzá a csiliport, a köményt és a sót. Keverjük hozzá az élesztős keveréket, a sárgarépalevet és 2 evőkanálnyi olajat. Borítsuk ki enyhén belisztezett felületre, és dagasszuk 7-10 percig, hogy ruganyos és sima tésztát kapjunk.
Tegyük a tésztát egy nagy, kiolajozott tálba, takarjuk le nedves konyharuhával, és meleg helyen pihentessük másfél óra hosszat, amíg kétszeresére nem dagad. Ezután az öklünkkel ütögessük a tésztát, hogy a légbuborékok eltávozzanak belőle, majd oszszuk kétfelé. Takarjuk le, és 15 percig hagyjuk állni.
Egy tálban forgassuk össze a paprikát, a hagymát, a kukoricát, a szurokfüvet a maradék 1 kanálnyi olajjal.
Nyújtsuk ki a 2 cipót egy-egy 25 cm átmérőjű pizzalappá, és tegyük őket egy-egy nem kikent sütőlapra. Szórjuk rá a sajtot és a zöldségkeveréket, majd hagyjuk állni 20 percig. A sütőt melegítsük 230 °C-ra.
Süssük 20-25 percig, amíg a tészta ropogósra nem sül; félidőben cseréljük meg az alsó és a felső pizzát.
A recept tápértéke:
Energia- és tápanyagtartalom adagonként: , 440 kcal energia, 15 g zsír (ebbôl 5,78 g telített zsírsav), 16 g fehérje, 61 g szénhidrát, 4,3 g élelmi rost, 30 mg koleszterin, 770 mg nátrium