Mediterrán zöldfűszeres muffin recept

Mediterrán zöldfűszeres muffin

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

35 perc

Megnézték:
2676

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A sós cipócskákat friss fűszernövényekkel és újhagymával szórjuk meg, majdparmezán sajttal ízesítjük. Akár kenyér vagy péksütemény helyett is kínálhatjuk levesekhez, grillezett zöldségekhez és salátákhoz. Túró- vagy sajtkrémmel megkenveszintén nagyon finom csemege.

1 személyre

  • 1.7 dl félzsíros tej
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 db tojás
  • 1.4 dl zsírszegény natúr joghurt
  • 3 szál újhagyma vékonyan felkarikázva
  • 22 dkg sima liszt
  • 0.25 kiskanál só
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 evőkanál friss kakukkfű összevágva
  • 1 kis maroknyi bazsalikomlevél darabokra tépkedve
  • 7.5 dkg kukoricadara vagy instant polenta és még egy kevés a megszóráshoz
  • 6 dkg finomra reszelt parmezán sajt

Elkészítés

A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 5-ös fokozat), miközben egy 12 muffin sütésére alkalmas tepsi tálkáit kibéleljük muffinpapírokkal.

A lisztet, a sütőport és a sót tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, a bazsalikomot, a kukoricadarát vagy az instant polentát, az újhagymát és a parmezán sajtot, majd az egészet jól összekeverjük.

Egy másik tálban az olívaolajat kikeverjük a joghurttal, a tejjel meg a tojással. Végül az egészet a lisztkeverékhez adjuk, és óvatosan összeforgatjuk, hogy a száraz hozzávalók éppen csak átnedvesedjenek. Maradhatnak a tésztában száraz lisztcsomók.

A tésztát a muffinpapírokba töltjük. Rászórunk még egy kis kukoricadarát vagy polentát, és addig sütjük, amíg jól megnőnek, aranysárgára sülnek, és megszilárdulnak (kb. 20 perc). Rácsra téve kissé hűlni hagyjuk őket, és frissen, lehetőleg még langyosan tálaljuk. Másnap már nem olyan finom.

Tipp:

• 18 kisebb muffint is süthetünk a tésztából, ekkor kisebb méretű papírokat használunk, és a sütés ideje csak 15–18 perc. • A friss kakukkfű és bazsalikom helyett szárított provence-i fűszerkeveréket is használhatunk a muffin ízesítésére. • Parmezános-póréhagymás muffinhoz az újhagymát és a zöldfűszereket 1 apróra összevágott kis póréhagymával (kb. 15 dkg) helyettesítjük. A hagymát 1,5 dkg vajban megfonynyasztjuk (nem pirítjuk), majd amikor már kihűlt, a tésztához keverjük.

Miért egészséges?

• A parmezán sajtnak magas a zsírtartalma, de erőteljes íze miatt kevés is elég belőle. A hagyma, amely az egyik legalapvetőbb ízesítő, és csaknem minden sós étel készítéséhez felhasználjuk, tápérték szempontjából is figyelemreméltó. A legújabb kutatások szerint olyan kénvegyületet tartalmaz, amely csökkenti a vér koleszterinszintjét, illetve a vérrögképződést és ezáltal a szívinfarktus veszélyét is. • Sok zöldfűszer – amellett, hogy ízesítőként használjuk – gyógyításra is alkalmas. A természetgyógyászok a bazsalikomot például gyomorgörcs, gyomorrontás és felfúvódás esetén ajánlják.

A recept tápértéke:

Adagonként (1 muffin), energia 170 kcal (709 kJ), fehérje 6 g, zsír 7 g (ebből telített 2 g), szénhidrát 21 g, (ebből cukor 2 g), rost 1 g, B12-vitamin, kalcium, cink


Mediterrán zöldfűszeres muffin

Mediterrán zöldfűszeres muffin

A sós cipócskákat friss fűszernövényekkel és újhagymával szórjuk meg, majdparmezán sajttal ízesítjük. Akár kenyér vagy péksütemény helyett is kínálhatjuk levesekhez, grillezett zöldségekhez és salátákhoz. Túró- vagy sajtkrémmel…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés