Medvehagyma-leveles gombóc szaftos marhasülttel recept

Medvehagyma-leveles gombóc szaftos marhasülttel
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
664

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Medvehagyma levelet úgy őrizhetünk meg szinte friss állapotában, hogy apróra vágva üvegbe tuszkoljuk, nyakon öntjük jóféle olajjal, lecsavarozzuk és hűvös, sötét helyre tesszük., pl. a kamrában. Felbontva aromás, enyhén fokhagyma illatú olajat és szinte teljes értékű zöld levélkéket kapunk, amit lecsepegtetés után a frissen szedettel azonosan használunk. Felbontás után a hűtőben még pár napig tárolhatjuk. Mélyhűtőben is tartósíthatjuk: apróra vágva műanyagtasakba tesszük, vizet öntünk rá, hogy ellepje. Lég- és folyás mentesen begumizzuk és a fagyasztóba tesszük. Felhasználás előtt szűrőtálban kiolvasztjuk és azonnal felhasználjuk.

3 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

9 gombóchoz:

  • 1 db zsemle
  • 2 evőkanál házi medvehagyma-olaj
  • 2 szál újhagyma
  • 3 db tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 csipetnyi őrölt színes bors
  • 3 púpos evőkanál liszt
  • 1 evőkanál búzadara
  • 5 dkg medvehagyma-levél

Főzéshez:

  • 1.5 liter víz
  • 2 teáskanál só
  • 1 evőkanál étolaj

Elkészítés

A zsemlét félujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd felkockázzuk és party grillben megpirítjuk, közben megforgatjuk. A medvehagyma-olajban üvegesre sütjük a felkarikázott újhagymát. Felverjük a tojást, sózzuk, borsozzuk, simára keverjük a liszttel, beleszórjuk az apróra vágott medvehagyma levelet. Pár percig állni hagyjuk. Sem tej, sem víz nem kell bele. Nem szükséges jobban fűszerezni sem, mert barmi más elnyomná a medvehagyma jellegzetes aromáját.

A vizet felforraljuk, megsózzuk, beleöntjük az olajat. Olajozott tenyérrel kisebb diónyi gombócokat formálunk a sűrű tésztából. Fedő alatt, takarék hőn 10 perc alatt készre főzzük, közben amint a víz felszínére jönnek, többször megforgatjuk. Szűrőtálba szedjük, melegen tartjuk. Szaftos, mártásos sültek, főtt húsok köreteként azonnal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok! Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Medvehagyma-leveles gombóc szaftos marhasülttel recepthez kapcsolódó receptek

Medvehagyma-leveles gombóc szaftos marhasülttel

Medvehagyma-leveles gombóc szaftos marhasülttel

Medvehagyma levelet úgy őrizhetünk meg szinte friss állapotában, hogy apróra vágva üvegbe tuszkoljuk, nyakon öntjük jóféle olajjal, lecsavarozzuk és hűvös, sötét helyre tesszük., pl. a kamrában. Felbontva aromás, enyhén fokhagyma illatú…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés