Medvehagyma-leveles spagetti Nanó módra

Medvehagyma-leveles spagetti Nanó módra

A zöldellő medvehagyma levél enyhén fokhagymás, friss illata már a tavasz kezdetén töprengésre sarkall, vajon milyen étkeket készítsek az alig három hétig tartó zöldellésből. A gyors, egyszerű és egészséges primavera finomságok sorát nálunk ezúttal a medvehagymás spagetti nyitja meg. Fontos, hogy étkezés céljából a leveleket csak a bimbók kinyílása előtt használjuk fel, virágnyílás után már ne, mert a szervezetünknek hasznos anyagok addigra visszahúzódnak a hagymába. Figyeljünk rá, hogy véletlenül se keverjük össze a gyöngyvirág nagyon mérgező leveleivel.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Tésztafőzéshez:

  • 3 liter víz
  • 2 teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • 30 dkg spagetti

Mártáshoz:

  • 3 evőkanál medvehagyma olaj vagy 4 dkg vaj
  • 4 dkg frissen aprított medvehagyma levél
  • 2.5 dl tejszín
  • 3 cikk medvesajt
  • 10 dkg reszelt Trappista sajt
  • kevés só
  • 2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
  • kevés csili por
  • 1 mokkáskanál színes bors
  • 4 db tojás
  • kevés só
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tésztát forrásban lévő sós-olajos vízben roppanósra főzzük, leszűrjük, melegen tartjuk, amíg elkészül a mártás.A tészta elkészüléséig mély serpenyőben felmelegítjük a medvehagyma olajat vagy megolvasztjuk a vajat, beleszórjuk az apróra vágott medvehagyma levelének a felét, átforrósítjuk, szűrőkanállal kiszedjük.

A visszamaradt zsiradékba öntjük a tejszínt, kisebb lángon 1–2 percig forraljuk, beleolvasztjuk a sajtcikket, elkeverjük. Sóval, szerecsendió reszelékével ízesítjük, majd beleforgatjuk a még meleg tésztát. Körbeöntjük a felvert, megsózott tojással, kis tűz fölött lágyra sütjük. Őrölt borssal, friss levéllel megszórjuk. Forrón, salátafélével tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok! Készítette és fényképezte Nyersné Vajda Márta