Medvehagymaleves húsgombóccal recept
Beküldő: Gizi Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
A medvehagyma imádóknak csak ajánlani tudom ezt a levest, mivel azon túl, hogy nagyon finom, gyorsan el is készíthető.
A recept hozzávalói ( személyre)
A húsgombóc hozzávalói
- 40 dkg darált hús
- 2 ek zsemlemorzsa (3 ek)
- 1 db tojás
- só
- őrölt bors
- szerecsendió
A leves hozzávalói:
- 2 db sárgarépa
- 1 db kisebb zeller
- 1 db paszternák (vagy zöldség)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db húsleveskocka
- só
- egész bors
- 1 db babérlevél
- 1.5 liter víz
- 1 csokor medvehagyma
- 2 dl tejföl (vagy 3 dl)
- 2 teáskanál kukoricaliszt
Elkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, vízzel felöntjük és feltesszük főni. Hozzáadjuk a húsleveskockát és a fűszerekkel ízesítjük, majd felforraljuk. Ezután mérsékeljük a hőfokot és szép lassan főzzük. Közben elkészítjük a gombócokat.
A darált húst egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a tojást és ízlés szerint fűszerezzük. Jó alaposan összegyúrjuk, majd vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle.
Ezután a levesbe helyezzük a gombócokat és kb. 30 percig főzzük. Ezalatt az idő alatt a gombócok puhára főnek. Szűrőkanállal kiszedjük a gombócokat, és a levest szűrőn átszűrjük. (A zöldségekre nem lesz szükség.) A leszűrt levesbe beletesszüki az apróra vágott medvehagymát, majd visszahelyezzük a tűzhelyre és tovább főzzük még kb. 5-6 percig. Ezután levesszük a tűzhelyről és botmixerrel pépesítjük.
A kukoricalisztet simára keverjük a tejföllel, majd egy kevés levest kanalazunk rá és jól elkeverjük. Ezután a levest visszahelyezzük a tűzhelyre, és ha már újra forrni kezd, állandó keverés mellett belecsorgatjuk a tejfölös keveréket. Beletesszük a megfőtt gombócokat, majd 2-3 percig így főzzük tovább. (Aki savanykásabban szereti, az egy kevés citromlevet is csepegtethet bele a főzés végén.)
Tálalás előtt kicsit hűlni hagyjuk, majd jó étvággyal elfogyasztjuk.