Medvehagymás- és fokhagymás tejföllel kenegetett, kefirrel dagasztott lángos recept

Medvehagymás- és fokhagymás tejföllel kenegetett, kefirrel dagasztott lángos
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
1348

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A kefirrel dagasztott lángos maradék nyers tésztája akár 1 hétig is eláll a hűtőben. Mivel a lángos csak frissen sütve jó, megfelelő mennyiségű tészta bedagasztása után a felesleget hűtőben tároljuk. Így lényegesen kevesebb előkészülettel akár több napig is ehetünk friss lángost.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A hozzávalók 8 db lángoshoz

  • 0.75 dl tej
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál kr. cukor
  • 1 db tojás
  • 3.5 dl kefir
  • 2 teáskanál só
  • 0.5 kg liszt
  • olaj a sütéshez

A medvehagymás tejfölhöz

  • 2 teáskanálnyi sós medvehagyma vagdalék
  • 1 dl tejföl

A fokhagymás tejfölhöz

  • 1 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejföl

A szóráshoz

  • 6 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítés

Szobahőmérsékletű alapanyagokat használjunk.

A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot és felfuttatjuk a belemorzsolt élesztőt. A tojást elkeverjük a kefirrel és a sóval. Mindent a mélyebb tálba öntött liszthez adunk, jól kidolgozzuk hólyagosra - lehet a robotgép dagasztóspiráljával is. Amennyiben több tésztát kívánunk készíteni amiatt, hogy későbbi felhasználásra is maradjon, többszörözzük meg a hozzávalókat és dagasztás után rakjuk nylonzacskóba, úgy tegyük a hűtőbe.

Az azonnali felhasználásra készített tésztát letakarva meleg helyen kelesszük duplájára. Olajos ujjunk és tenyerünk segítségével osszuk el 4 cipóra és megint pihentessük pár percig. Közben jó melegre hevítsük fel az olajat, de ne füstöljön. Egy-egy cipót olajos kezünkkel jól széthúzogatunk és alig 1 perc alatt mindkét oldalát szép pirosra sütjük. (A közepe jóval világosabb marad.)

A forró lángost ki-ki ízlése szerint megkeni a medvehagymával vagy fokhagymával ízesített tejföllel és megszórja reszelt sajttal.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Medvehagymás- és fokhagymás tejföllel kenegetett, kefirrel dagasztott lángos recepthez kapcsolódó receptek

Medvehagymás- és fokhagymás tejföllel kenegetett, kefirrel dagasztott lángos

Medvehagymás- és fokhagymás tejföllel kenegetett, kefirrel dagasztott lángos

A kefirrel dagasztott lángos maradék nyers tésztája akár 1 hétig is eláll a hűtőben. Mivel a lángos csak frissen sütve jó, megfelelő mennyiségű tészta bedagasztása után a felesleget hűtőben tároljuk. Így lényegesen kevesebb előkészülettel…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés