Medvehagymás- és fokhagymás tejföllel kenegetett, kefirrel dagasztott lángos recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 80 perc
Megnézték: |
A kefirrel dagasztott lángos maradék nyers tésztája akár 1 hétig is eláll a hűtőben. Mivel a lángos csak frissen sütve jó, megfelelő mennyiségű tészta bedagasztása után a felesleget hűtőben tároljuk. Így lényegesen kevesebb előkészülettel akár több napig is ehetünk friss lángost.
A recept hozzávalói ( személyre)
A hozzávalók 8 db lángoshoz
- 0.75 dl tej
- 2.5 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál kr. cukor
- 1 db tojás
- 3.5 dl kefir
- 2 teáskanál só
- 0.5 kg liszt
- olaj a sütéshez
A medvehagymás tejfölhöz
- 2 teáskanálnyi sós medvehagyma vagdalék
- 1 dl tejföl
A fokhagymás tejfölhöz
- 1 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejföl
A szóráshoz
- 6 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítés
Szobahőmérsékletű alapanyagokat használjunk.
A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot és felfuttatjuk a belemorzsolt élesztőt. A tojást elkeverjük a kefirrel és a sóval. Mindent a mélyebb tálba öntött liszthez adunk, jól kidolgozzuk hólyagosra - lehet a robotgép dagasztóspiráljával is. Amennyiben több tésztát kívánunk készíteni amiatt, hogy későbbi felhasználásra is maradjon, többszörözzük meg a hozzávalókat és dagasztás után rakjuk nylonzacskóba, úgy tegyük a hűtőbe.
Az azonnali felhasználásra készített tésztát letakarva meleg helyen kelesszük duplájára. Olajos ujjunk és tenyerünk segítségével osszuk el 4 cipóra és megint pihentessük pár percig. Közben jó melegre hevítsük fel az olajat, de ne füstöljön. Egy-egy cipót olajos kezünkkel jól széthúzogatunk és alig 1 perc alatt mindkét oldalát szép pirosra sütjük. (A közepe jóval világosabb marad.)
A forró lángost ki-ki ízlése szerint megkeni a medvehagymával vagy fokhagymával ízesített tejföllel és megszórja reszelt sajttal.
Jó étvágyat kívánok!
Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta