Igazán különleges összeállítás, ha egy kis csemegére vágyna valaki. Beszélgetésekhez, borozgatásokhoz teljesen ideális! Hosszú távon eltartható. A natúr változat is mennyei, de annak receptjét egy kicsit később osztom meg Veletek!
A lisztet kimérjük, sóval és sütőporral elkeverjük, majd a keverék közepébe egy mélyedést készítünk. Ebbe beleöntjük a folyékony/ lágy hozzávalókat: a tojást, a zsírt, tejfölt és a bort, majd belereszeljük a sajtokat: a trappistát és a roquefortot. Utolsó lépésben a medvehagymát is felaprítjuk egészen finom darabokra és ezt is a mélyedésbe szórjuk, majd nekilátunk a gyúrásnak. Addig dolgozzuk a tésztát, míg szép sima nem lesz és nem tapad már az edényhez. Végül a hűtőbe kerül kb. 1 órára pihenni.
Most jön a második felvonás. A tésztából kicsi gombócokat szaggatunk. Kb. ping pong labda méretűeket. Nem kell szabályos gombócokat készíteni, mert úgyis összenyomjuk. Én mindig előre elkészítem az apró kerek bogyókat, hogy csak sütni kelljen a tésztát. Ostyasütővel nagy tallérokat lehet készíteni. A gázlángot begyújtjuk (sajnos kerámialapos tűzhellyel rendelkezőknek le kell mondani erről a játékról.) A sütőformát kettényitjuk és olajjal vékonyan kikenjük mind a két felét, majd összecsukjuk a sütőt és a lángra tesszük. 1-2 percig forrósítjuk mindkét oldalát, majd kinyitjuk, a közepére helyezünk egy gombócot és összecsukva összeszorítjuk a két oldalt. Egy kis sistergés, furcsa sercegés hallatszik ilyenkor, amikor a gombócból szép kis tallér születik. 1-2 perc sütögetés egyik oldalnak, majd a másiknak is. Én bele-bele kukkantok a sütőbe, hogy hogy áll már a tallér. Mindenkinek saját döntése, hogy sötétebben vagy világosabban szereti ezt a finomságot. A legvégső lépésben akár egy kés segítségével leválasztjuk a sütőről, ha éppen nem kel önálló életre. :) Jó étvágyat kívánok hozzá!