Medvehagymás - sonkás koszorú recept

Medvehagymás - sonkás koszorú
5 4

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
4496

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Kelt tésztának mondjuk, ám nem kelesztjük, csak 3-3-percig pihentetjük, mégis könnyed, laza szerkezetű lesz. Sokféle tölteléket befogad. Mivel másnapra még friss marad - ha marad :), ezért ideális tízóraira, uzsonnára is kicsinek-nagynak egyaránt. Kb. 10x sütöttem már meg, de sosem volt kétszer egyforma a tölteléke. Nálunk a konyhában harmadik hete a medvehagyma a favorit, viszont nemsokára virágba borul, s töredékére csökken levelének gazdag tápanyaga. Pár évvel ezelőtt az apró bimbókat virágzás előtt lecsipkedtem, és a kapri bogyóhoz hasonlóan tartósítottam ecet-só-olívaolaj társaságában. Azóta nem jutottam bimbókhoz arra érdemes mennyiségben, viszont snidlingbimbókat a szezonjában rendszeresen elteszek ily módon és kapribogyó helyett használom. :)

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 2 dl víz
  • 0.5 evőkanál kristálycukor
  • 4 dkg friss élesztő
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 db tojás
  • 2 teáskanál só
  • 1 csokor medvehagyma levél
  • 1 csokor újhagyma szárastól
  • 25 dkg főtt füstöltsonka vagy csülökhús, esetleg csirkemellsonka
  • 1 db piros húsos paprika
  • 5 dkg reszelt trappista sajt
  • 5 dkg reszelt karaván sajt

Elkészítés

Kéz alá készítünk mindent. A langyos tejbe keverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk 3 kanálnyi liszttel. Meleg helyen felfuttatjuk. Közben a medvehagymát csíkokra, a paprikát apró kockára vágjuk. A tojást felverjük. Meglangyosítjuk a maradék lisztet, keverőtálba szitáljuk, hozzáöntjük az élesztős tejet, a langyos vizet, 1,5 tojást, 3 evőkanál olívaolajat, és megsózzuk.

Összeállítjuk, majd sima felületre borítva rugalmassá gyúrjuk. 3 percenként 2x átgyúrjuk, majd enyhén lisztezett felületen gáztepsinél hosszabbra, kisujjnyi vastag lappá nyújtjuk. Rászórjuk a medvehagymát, a paprikát, a húsfélét, és ráreszeljük a sajtot. Feltekerjük, a két végét koszorú formába illesztjük. Sütőpapírral bélelt nagy, kerek sütőtálba vagy tepsibe ügyeskedjük, 5 percig pihentetjük, majd megkenjük a maradék tojással. 180 fokra melegített sütőbe helyezzük, 40 perc alatt aranybarnára sütjük. 5 percig még a kissé kitámasztott ajtajú sütőben hagyjuk. Langymelegen szeleteljük, sok-sok zöldsalátával kínáljuk. Jó étvágyat kívánok!

Elkészítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Medvehagymás - sonkás koszorú recepthez kapcsolódó receptek

Medvehagymás - sonkás koszorú

Medvehagymás - sonkás koszorú

Kelt tésztának mondjuk, ám nem kelesztjük, csak 3-3-percig pihentetjük, mégis könnyed, laza szerkezetű lesz. Sokféle tölteléket befogad. Mivel másnapra még friss marad - ha marad :), ezért ideális tízóraira, uzsonnára is kicsinek-nagynak…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés