Medvehagymás kifli recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
Egyszerűen elengedhetetlen volt a babgulyáshoz, amit bográcsban készítettünk.
- 3 evőkanál eredeti görög joghurt
- 2 db tojás
- 1 teáskanál só
- 1 dl langyos víz
- 1 dl olaj
- 2 teáskanál cukor
- 75 dkg liszt
- 2.5 dkg élesztő
Töltelék:
- 10 dkg vaj
- 1 teáskanál só
- 1 db tojás a kenéshez
- fekete kömény a szóráshoz
- 2 evőkanál vágott medvehagyma
Elkészítés
A hozzávalókból kelt tésztát dagasztok, majd kelesztőtálban duplájára kelesztem. Jól formázható, rugalmas, inkább kicsit lágyabb tészta legyen. Míg kel elkészítem a vajat.
A vajat kikeverem a sóval. Nem kell megolvasztani, csak éppen kenhető legyen. A medvehagymát is hozzáadom.
Mikor megkelt a tészta, lisztezett felületre borítom, kétfelé vágom. Az egyik tésztát vékony kör alakúra nyújtom, míg a másikat téglalapra majd megkenem a sós medvehagymás vajjal. A köralakút szeletekre osztom, ebből lesznek a kiflik. A másikat feltekerem,és 1,5 cm-es szeletekre vágom, és lefordítva a csigákat szilikonnal bélelt sütőlapra helyezem. A kiflinek valókat feltekerem, és szintén a sütőlapra rakom. Megkenem tojással a tetejét, megszórom fekete köménnyel, és 20 percet kelesztem. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 perc alatt készre sütöm. Kevés gőzt adok hozzá, amit egy spricceléssel szoktam flakonból a sütőbe juttatni.