Medvehagymás kovászolt káposzta recept

Medvehagymás kovászolt káposzta
5 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
1060

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Nincs párja a házi savanyítású káposztának. Minden évszakban elkészítem. Ízét a legfinomabb nagyüzemi sem tudja felülírni. Télen fűtőtest közelében 4-5, tavasztól őszig a szabadban, napsütötte helyen 3 nap alatt megsavanyodik. Szezonjában a medvehagyma kissé fokhagymaízű levelével együtt rakjuk üvegbe, mert különösen finommá, aromássá teszi. Érdemes hozzáfogni, mert korszerű zöldségszeletelőt használva nagyon rövid idő alatt elkészülünk. :) Aki még nem kóstolta a házi eltevésűt, el sem tudja képzelni az ízét. Édesanyám, Nagymamám savanyított káposztát ily módon, bár több 5 l-es üvegben, egyszerre nagyobb mennyiséget. Mi, akkori gyerekek, főleg most, idősebb korunkban vagyunk igazán hálásak nekik egészségünkért. :)

16 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók

  • 2.5 kg tömör fejeskáposzta
  • 2.5 l víz
  • 2.5 evőkanál só
  • 1 csokor medvehagyma levél
  • 3 db babérlevél
  • 20 szem feketebors
  • 1 mokkáskanál egész kömény
  • 2 db kis cső erős pirospaprika
  • 5 dkg szárazabb kenyérvég

Elkészítés

A vizet felforraljuk a sóval, majd hűlni hagyjuk. Ezalatt a káposztát nagyon vékony szálra gyaluljuk. A kimosott, 5 l-es üveg aljára helyezünk pár szál medvehagyma levelet, kevés köményt, borsszemeket, 1 babérlevelet, rátesszük a káposzta harmadát, majd megint medvehagyma levelek és fűszerek következnek a káposzta egy részével. Ugyanígy folytatjuk, amíg megtelik az üveg és elfogy a hozzávaló. Közben az illatos zöld levélkék társaságában dugdossuk a babért és a pirospaprikát is az üveg oldalához. Jó szorosra nyomjuk le a berakott káposzta tetejét.

A kenyérvéget gézbe kötjük, ráhelyezzük és felöntjük a langyos, sós vizzel úgy, hogy teljesen tele legyen. A maradék levet pohárban félretesszük. Gézzel bekötjük az üveg száját, hogy levegő érje. Mélyebb tálkát teszünk az üveg alá. Napos helyre állítjuk, pár napig érleljük.

Ha kellően megsavanyodott, megízesedett, vegyük ki és dobjuk el a tüllel együtt a kenyeret. Nagyobb edénybe szedjük át a káposzta sűrűjét, vegyük ki a medvehagyma leveleket, a babért, csöves paprikát, és az áttetsző levet szűrjük rá a káposztára. A fűszerek nagy része fenn akad a szűrőn. Amennyiben nem használjuk fel egyszerre, a nyers káposztát a levével együtt le is fagyaszthatjuk, nem károsodik a vitamin tartalma. Nyersen a hűtőben 1 hétig, a fagyasztóban 6 hónapig eláll.

Korhelyleves, töltött káposzta, székelykáposzta, kolozsvári rakott káposzta, dinsztelt káposzta stb. készülhet belőle. Nyersen sajtlapkákba göngyölve, vagy vajas-krémes-zsíros kenyér mellé fogyaszthatjuk uzsonnára, vacsorára. A leve nagyon üdítő, vitamin- és ásványi anyag dús. Jó étvágyat kívánok!

Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Medvehagymás kovászolt káposzta recepthez kapcsolódó receptek

További Szezon kategóriák

Medvehagymás kovászolt káposzta

Medvehagymás kovászolt káposzta

Nincs párja a házi savanyítású káposztának. Minden évszakban elkészítem. Ízét a legfinomabb nagyüzemi sem tudja felülírni. Télen fűtőtest közelében 4-5, tavasztól őszig a szabadban, napsütötte helyen 3 nap alatt megsavanyodik. Szezonjában…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés