Medvehagymás lángos házilag

Medvehagymás lángos házilag

Az eredeti, jól bevált lángos receptemet vettem alapul, és ahhoz adtam hozzá az apróra vágott medvehagymát. Nagyon finom fokhagymás ízt kapott a tészta.

4 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 dl víz (2,5 dl)
  • 1 tk só
  • 2 ek olaj
  • pici cukor
  • 2 marék medvehagyma apróra vágva
  • reszelt sajt
  • tejföl
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, majd a felébe belekeverünk egy pici cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarva pár perc alatt felfuttatjuk.

Egy tálba beletesszük a lisztet és a sót, majd összekeverjük. A közepébe egy mélyedést csinálunk, majd belekanalazzuk az olajat, beleöntjük a maradék tejet, a felfuttatott élesztőt, a langyos víz felét és az apróra vágott medvehagymát. Fakanállal elkezdjük keverni és a maradék vizet apránként hozzáöntjük. Vigyázzunk, hogy a tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Ezután jól kidagasztjuk, majd kelesztőtálban kb. egy óra alatt megkelesztkük. (Én fakanállal összekevertem, majd a a kenyérsütőgépbe öntöttem a tésztát és ott dagasztottam és kelesztettem meg.)

Amikor már duplájára kelt a tészta, olajozott tálcára kis halmokat szaggatunk belőle. (Én beolajozott kézzel csípek le a tésztából és úgy helyezem a tálcára.)

Ezután konyharuhával letakarjuk és kb. 20 percig tovább kelesztjük.

Egy serpenyőbe olajat hevítünk, majd beolajozott kézzel megformáljuk a tésztát és belehelyezzük.

Mindkét oldalát szép pirosra sütjük, majd lecsepegtetjük és törlőpapírra kiszedjük.

Tálalás előtt kicsit megsózzuk, tejföllel megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. Fokhagymával most nem kell megkenni, mert a medvehagymától finom fokhagymás ízt kap.