A medvehagyma legközismertebb jó tulajdonsága levelének a méregtelenítő hatása. Szezonjában fogyasszunk belőle minél többet - lehetőleg frissen, hőkezelés nélkül. Apróra vágva vagy mixelve jól tűri a fagyasztást. A friss leveleket többek között extra vergine olajban is tartósíthatjuk, de pesztónak is készíthetjük. Felhasználásának módja nagyon változatos.
A főtt krumplit durvára reszeljük. Az olaj kivételével belekeverjük a többi hozzávalót. Gombócokat csípünk ki a masszából, sütőpapírral kibélelt, enyhén kiolajozott tepsibe tesszük, ellapítjuk, kevés olívaolajjal megcsepegtetjük, 200 fokon 20 perc alatt ropogósra sütjük. Frissen, forrón, körettel, savanyúsággal, öntettel vagy főzelék mellé feltétnek tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok! Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta