Medvehagymás tavaszleves recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
A virágzás kezdetétől már nem szedhető a medvehagyma levele! Kiváló ehhez a karalábéleveshez is!
A recept hozzávalói ( személyre)
Hozzávalók
- 5 dkg vaj
- 2 kisebb fej zsenge karalábé
- 25 dkg fejtett cukorborsó
- 5 szál zöldhagyma
- 2 csomag hónapos retek
- 2 dl tejszín
- 10 szál medvehagyma levél
- 2 evőkanál omegaolaj
- só
- őrölt bors
Elkészítés
A medvehagyma zöldjének 2/3-át az olajjal együtt botmixerrel pépesítjük, vagyis ízesítetlen pestot készítünk. A meghámozott karalábét és a retek felét héjastól apró kockára, az újhagymát a retekkel együtt karikára, a medvehagymát csíkokra vágjuk. 2 evőkanálnyi hagymát félreteszünk. Kb. 2 literes leveses fazékban megolvasztjuk a vajat, 2 perc alatt megfuttatjuk rajta a zöldhagymát, majd beledobjuk a karalábét, a kockára vágott retket és a zöldborsót. Lefedjük, rövid idő alatt roppanósra dinszteljük, többször megkeverjük, majd felöntjük 1 l forró vízzel. Ízesítjük, 5 perc forralás után lassan belecsorgatjuk a tejszínt. Amint egy kicsit besűrűsödik (1-2 perc), hozzáadunk 2 ek pestot és elzárjuk alatta a hőt.
Tálaláskor kibéleljük a tányért retek szeletekkel, medvehagyma csíkokkal, zöldhagyma karikákkal, majd rámerjük a levest. Ha még maradt pesto, megpöttyözzük a tetejét.
Jó étvágyat kívánok!
Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta