Medvehagymás zsemlegombóc recept

Medvehagymás zsemlegombóc
5 4

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

40 perc

Megnézték:
1197

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A piacokon pár éve újra reneszánszát éli a tavasszal csak 3-4 hétig szedhető medvehagyma levél. Idén sokszor és jócskán jutott e friss zöldből ételeinkbe. Egyfolytában mondogatjuk, hogy mi is ’hagymát eszünk hagymával’, vagyis medvehagymával. Megunhatatlan. Virágzás alatt már nem érdemes fogyasztani, mert akkor minden energiáját a bimbózásra, nyílásra fordítja, így az értékes tápanyag is oda vándorol a levelekből. Érdemes tucatnyi csokrot is beszerezni a piacról, mert nyugodtan lefagyaszthatjuk a leveleit hűtőtasakokban, a pestot pedig jégkockatartókban, porciózva.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók

  • 1 csokor medvehagyma levél
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4 evőkanál szőlőmag olaj
  • 1.5 db barna magvas zsemle
  • 4 db tojás
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 3 dkg vaj
  • 2 l forró víz
  • 1 evőkanál étolaj
  • 2 teáskanál só

Elkészítés

A megmosott, friss hagymaleveleket apróra vágjuk, mélyebb keverőtálba szórjuk, ráöntjük a kétféle olajat, és botturmix segítségével simára pürésítjük, vagyis ízesítetlen pestot készítünk.

A zsemléket ujjnyi szeletekre, majd csíkokra és dobókockányira vágjuk. Száraz serpenyőben vagy grill rácson pár perc alatt megpirítjuk. A vizet sóval, olajjal ízesítve felforraljuk. Felütjük a tojásokat, beleszórjuk az ételízesítőt, hozzáadjuk a lisztet, 3 evőkanál medvehagyma pestoval simára keverjük. Beletesszük a pirított zsemlekockát. Ha túl lágynak érezzük, tegyünk még hozzá kevés lisztet, de ha kemény, öntsünk hozzá 1-2 evőkanálnyi tejet.

Két evőkanál segítségével gombócokat formálunk és forró vízben 10 perc alatt megfőzzük. Közben többször megfordítjuk. Szűrőkanállal kiszedjük és mindegyik oldalát kevés forró vajon átpirítjuk. Zöldségpürés, tejszínes, mustáros szósszal, főtt hússal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítette és lefotózta: Nyersné Vajda Márta


Medvehagymás zsemlegombóc recepthez kapcsolódó receptek

Medvehagymás zsemlegombóc

Medvehagymás zsemlegombóc

A piacokon pár éve újra reneszánszát éli a tavasszal csak 3-4 hétig szedhető medvehagyma levél. Idén sokszor és jócskán jutott e friss zöldből ételeinkbe. Egyfolytában mondogatjuk, hogy mi is ’hagymát eszünk hagymával’, vagyis…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Medvehagymás zsemlegombóc recepthez

thumb
vajdamarta - 2017. március 31. 12345
Szaftos húsok megunhatatlan körete a friss vagy fagyasztott, netán üvegbe zárt zöld levelek hozzáadásával készített zsemlegombóc ... - nem csak medvehagyma szezonban. Köszönöm a gyűjteményt, kedves Receptvarázs!