Meggyes-pisztáciás gyümölcsrizs recept

Meggyes-pisztáciás gyümölcsrizs
4 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

40 perc

Megnézték:
1381

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezt a pompás desszertet a krémsajt teszi csodálatosan lággyá, az aszalt meggy és a pisztácia pedig finom ízt és kellemes állagot ad neki. Poharakban tálaljuk frissen készített meggykompóttal, amely néhány napig eltartható a hűtőszekrényben. Melegen és hidegen egyaránt finom.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A gyümölcsrizshez:

  • 4.5 dkg kerek szemű rizs
  • 2 evőkanál világos muscovado cukor
  • 2.5 dkg aszalt meggy, félbevágva
  • 3 dkg pisztácia, durvára vágva
  • néhány csepp vaníliakivonat
  • 25 dkg krémsajt
  • 4.5 dl félzsíros tej

A meggykompóthoz

  • 2 evőkanál ribiszkezselé
  • 2.5 dkg finom szemcséjű kristálycukor
  • 35 dkg friss meggy, kimagozva
  • 0.75 dl gyümölcsös aromájú vörösbor

Elkészítés

A rizst a cukorral és a tejjel együtt egy közepes méretű lábasba tesszük. Összekeverjük, felforraljuk, és alacsony hőfokon 20-25 percig főzzük, időnként megkeverve. Ezalatt a rizs megfő, a tejberizs krémes állagú lesz.

Levesszük a lábast a tűzről. Beletesszük a meggyet, a pisztáciát és a vaníliakivonatot. 15 percig hűlni hagyjuk, aztán hozzákeverjük a krémsajtot. Négy pohárba szedjük, és félretesszük.

A kompót elkészítéséhez a ribiszkezselét a cukorral egy serpenyőbe vagy lapos lábasba tesszük, és alacsony hőfokon addig kevergetjük, amíg a cukor feloldódik. Beletesszük a meggyet, és addig főzzük, amíg a gyümölcs levet ereszt (3-4 perc). Hozzáöntjük a bort, majd 1-2 perc alatt készre főzzük a kompótot. A gyümölcsrizs mellé melegen vagy hidegen kínáljuk.

Tipp:

• Őszi- vagy sárgabarackkompóttal tálalt kardamomos rizshez rizspelyhet használjunk, és a tejhez meg a cukorhoz 3 kardamomtermés összetört magjait adjuk. Alacsony hőfokon 15 percig főzzük, néha megkavarva, míg a tejberizs krémes állagú lesz. Hagyjuk kihűlni, keverjük hozzá a krémsajtot, és töltsük tálkákba. A kompóthoz egy serpenyőbe öntünk 2 dl gyümölcsös aromájú fehérbort, hozzáadunk 3 dkg kristálycukrot, és kavargatva addig melegítjük, amíg a cukor feloldódik a borban. Hozzáadunk 4, vastag szeletekre vágott őszi- vagy 8 félbevágott sárgabarackot. Fedő alatt 5–8 percig alacsony hőfokon pároljuk a gyümölcsöt. Amikor megpuhult, szűrőkanállal áttesszük egy tálba. A serpenyőben 6-7 percig forralva besűrítjük a folyadékot. Ráöntjük a gyümölcsre, és melegen vagy hidegen tálaljuk a tejberizzsel.

Miért egészséges?

• A fehér rizs kevesebb élelmi rostot tartalmaz, mint a barna, de a benne lévő összetett szénhidrátok némelyike nem emészthető. Úgy tűnik, hogy az emésztetlen keményítő a rosthoz hasonló módon segíti az emésztést. Az ehhez hasonló desszertekhez tejszín helyett a zsírszegény krémsajt kiválóan használható.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 359 kcal (1497 kJ), fehérje 11 g, zsír 10 g (ebből telített 4 g), szénhidrát 56 g, (ebből cukor 46 g), rost 1 g, B12-vitamin, kalcium, A-, B1-, B2-, C-vitamin, niacin, réz, kálium, cink


Meggyes-pisztáciás gyümölcsrizs

Meggyes-pisztáciás gyümölcsrizs

Ezt a pompás desszertet a krémsajt teszi csodálatosan lággyá, az aszalt meggy és a pisztácia pedig finom ízt és kellemes állagot ad neki. Poharakban tálaljuk frissen készített meggykompóttal, amely néhány napig eltartható a hűtőszekrényben.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés