Meggyes-pisztáciás gyümölcsrizs

Meggyes-pisztáciás gyümölcsrizs

Ezt a pompás desszertet a krémsajt teszi csodálatosan lággyá, az aszalt meggy és a pisztácia pedig finom ízt és kellemes állagot ad neki. Poharakban tálaljuk frissen készített meggykompóttal, amely néhány napig eltartható a hűtőszekrényben. Melegen és hidegen egyaránt finom.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A gyümölcsrizshez:

  • 4.5 dkg kerek szemű rizs
  • 2 evőkanál világos muscovado cukor
  • 2.5 dkg aszalt meggy, félbevágva
  • 3 dkg pisztácia, durvára vágva
  • néhány csepp vaníliakivonat
  • 25 dkg krémsajt
  • 4.5 dl félzsíros tej

A meggykompóthoz

  • 2 evőkanál ribiszkezselé
  • 2.5 dkg finom szemcséjű kristálycukor
  • 35 dkg friss meggy, kimagozva
  • 0.75 dl gyümölcsös aromájú vörösbor
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A rizst a cukorral és a tejjel együtt egy közepes méretű lábasba tesszük. Összekeverjük, felforraljuk, és alacsony hőfokon 20-25 percig főzzük, időnként megkeverve. Ezalatt a rizs megfő, a tejberizs krémes állagú lesz.

Levesszük a lábast a tűzről. Beletesszük a meggyet, a pisztáciát és a vaníliakivonatot. 15 percig hűlni hagyjuk, aztán hozzákeverjük a krémsajtot. Négy pohárba szedjük, és félretesszük.

A kompót elkészítéséhez a ribiszkezselét a cukorral egy serpenyőbe vagy lapos lábasba tesszük, és alacsony hőfokon addig kevergetjük, amíg a cukor feloldódik. Beletesszük a meggyet, és addig főzzük, amíg a gyümölcs levet ereszt (3-4 perc). Hozzáöntjük a bort, majd 1-2 perc alatt készre főzzük a kompótot. A gyümölcsrizs mellé melegen vagy hidegen kínáljuk.