Meggyes piskóta

Meggyes piskóta

Édesanyám retro piskótája, ami magas, könnyű, és neki mindig sikerült. Nekem is. Meggy helyett cseresznyével, sárgabarackkal megszórva is nagyon finom.

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Nagy tepsihez:

  • 6 púpos ek liszt
  • 7 g sütőpor
  • 2 ek vanília pudingpor
  • 8 db friss tojás
  • 1 csipet só
  • 8 ek kristálycukor (2+6 ek)
  • 80 dkg magozott meggy
  • kevés liszt
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a pudingporral. A tojásokat kettéválasztjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A fehérjét mixerrel félig felverjük, beleszórjuk a sót és 2 ek cukrot. Tovább verjük, amíg fényes és nagyon kemény lesz. Nagy, mély tálban a keverőlapátokkal fehéredésig verjük a tojássárgáját a maradék kr. cukorral. Széles lapáttal lazán, de alaposan hozzákeverjük felváltva a lisztes keveréket és a habot. A sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, habkártyával vagy lapáttal óvatosan elegyengetjük a tetejét. Sűrűn kirakjuk a kevés lisztbe forgatott meggyel, így nem süllyed a tészta aljára a gyümölcs. A tepsit a forró sütő középső rácsára toljuk, 25 perc alatt megsütjük. Húsz perc elteltével megtapintjuk a tetejét, de előtte nem nyitogatjuk a sütő ajtaját, mert összeesik a tészta. Akkor tökéletes, ha már ruganyos, és nem ’pöszörög’ a teteje.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta