Meleg málnás-vaníliás gyümölcsrizs recept

Meleg málnás-vaníliás gyümölcsrizs
4 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

40 perc

Megnézték:
1490

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ennek az édes, krémes állagú gyümölcsrizsnek az elfogyasztásával értékes tápanyagokhoz juttatjuk szervezetünket. A friss málna szép halvány rózsaszínűre festi a desszertet, egyúttal gondoskodik üdítően édes ízéről és illatáról is.

6 személyre

  • 1 l félzsíros tej
  • 1 citromhéjcsík
  • 6 evőkanál mandulapehely
  • 20 dkg friss málna
  • 1 rúd vanília kettéhasítva
  • 14 dkg rizs
  • 3 evőkanál porcukor vagy barna cukor
  • 6 evőkanál tejszín
  • vaníliarudak a díszítéshez (elhagyható)

Elkészítés

Öntsük a tejet egy vastag fenekű lábasba, és tegyük bele a rúd vaníliát. Állandó keverés mellett szórjuk bele a rizst. Közepes hőfokon állandóan keverve forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőfokot, hogy a keverék csendesen főjön tovább.

Tegyük bele a citromhéjat és a cukrot. Gyakori kevergetés mellett főzzük 15-18 percig. Akkor van kész, amikor a rizs már megpuhult, a leve pedig sűrű, krémes állagú.

Közben dobjuk a mandulát egy kis teflonserpenyőbe, és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett enyhén pirítsuk meg.

Amikor a rizs megfőtt, távolítsuk el belőle a vaníliát és a citromhéjat. Keverjük hozzá a málna felét, ettől a tejberizs szép rózsaszínűre színeződik. Vegyük le a tűzhelyről, és lefedve hagyjuk puhulni még néhány percig.

Tegyük 6 előmelegített tálkába, és csorgassunk mindegyik adagra 1-1 evőkanálnyi tejszínt. Szórjuk a tetejére a mandulát, és tegyük rá a megmaradt gyümölcsszemeket. Díszítsük tetszés szerint vaníliarudakkal, és tálaljuk azonnal, mivel állás közben besűrűsödik.

Tipp:

• Ezt az édes fogást quinoával is elkészíthetjük. Az ősi gabonaféle, amit már az inkák is ismertek és használtak, bioboltokban kapható. A quinoa gazdag tápanyagokban, és magas az aminosavtartalma. Öblítsünk le 12 dkg quinoát, majd gyakori keverés mellett serpenyőben pörköljük zsír nélkül kb. 4 percig. Sötét aranybarna színűre változik, miközben erősen pattog. Szórjuk a quinoát a forró tejbe (hagyjuk el a vaníliát), és állandóan keverve forraljuk fel, majd állítsuk alacsonyabbra a hőfokot, hogy a keverék csak csendesen forrjon. Fedjük le, és főzzük 10 percig. A mandulapehely helyett használjunk 5 dkg őrölt mandulát, amelyet a quinoához keverünk. Főzzük még 20 percig, hogy a tej nagy részét magába szívja, s időnként keverjük meg. Tegyünk bele 1 evőkanál világos mézet és adjuk hozzá a fele málnát, vagy tálaljuk az összes málnát a tetejére halmozva.

Miért egészséges?

• A mandulában E-vitamin található, amely csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Foszfort, rezet és magnéziumot is juttat a szervezetbe.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 320 kcal, fehérje 11 g, zsír 14 g (ebből, telített 4 g), szénhidrát 38 g (ebből cukor 19 g), rost 2 g, C-, E-vitamin, kalcium, B2-, B12-vitamin, réz, vas, cink


Meleg málnás-vaníliás gyümölcsrizs

Meleg málnás-vaníliás gyümölcsrizs

Ennek az édes, krémes állagú gyümölcsrizsnek az elfogyasztásával értékes tápanyagokhoz juttatjuk szervezetünket. A friss málna szép halvány rózsaszínűre festi a desszertet, egyúttal gondoskodik üdítően édes ízéről és illatáról…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés