Méteres kalács recept
Beküldő: Szepesi Ági Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
A méteres kalács nagyon finom és mutatós sütemény.
- 5 db tojás
- 25 dkg cukor
- 1 dl étolaj
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 ek kakaó
A krémhez
- 25 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 4 ek rum
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 0.5 l tej
- 5 ek cukor
Elkészítés
A tésztához a tojások sárgáját összekeverjük 25 dkg cukorral, majd fokozatosan hozzáadjuk az étolajat, 1 dl meleg vizet és nagyon jól kikeverjük. Belekeverjük a tojásfehérjék felvert habját és a sütőporral elkevert lisztet, majd az egészet óvatosan összekeverjük. A tészta felét kivajazott, kilisztezett őzgerincformába öntjük és megsütjük. A másik felében elkeverünk 2 evőkanál kakaót, és szintén megsütjük, majd deszkára borítjuk, és kihűtjük.
Közben a tejjel, a vaníliaporral és 5 evőkanál cukorral elkészítjük a pudingot. A vajat a porcukorral habosra keverjük. A kihűlt pudinghoz adjuk a cukros vajat, meglocsoljuk a rummal, és még egyszer jól kikeverjük. A tésztákat 1 cm-es szeletekre vágjuk. 1 sárga szeletet megkenjük a krémmel, utána 1 barna szelet következik, majd megint krém és sárga tészta. Mindezt addig folytatjuk, ameddig a hozzávalók tartanak.
A tetejét saját krémjével kenjük meg vagy csokival öntjük le. Rézsútosan szeleteljük, így érdekes, tarka szeleteket kapok.