Méteres kalács zserbó módra 2:1

Méteres kalács zserbó módra 2:1

Mit lehet kihozni pár marék dió, 6 tojás, egy pohár tiramisu krém, házi lekvár és másfél tábla főzőcsoki párosításából? Hát ezt a páratlan párosítást…:)! A méteres kalácsok mutatósságának titka a felszeletelésben rejlik. Fontos, hogy ferdén vágjuk fel, mert így egy-egy szeletben megtaláljuk a kétféle krémmel megkent kétszínű piskótát, amit ebben az esetben az édes csokimáz alatt rejtőzködő savanykás sárgabarack koronáz meg.

10 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 3 db tojásból piskóta őzgerincformában megsütve
  • 3 db tojásból piskóta őzgerincformában megsütve

Krém 1:

  • 20 dkg darált dió
  • 4 evőkanál tej
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál rum vagy 2 mokkáskanál rumaroma

Krém 2:

  • 20 dkg tejszínes tiramisu krém

A bevonáshoz:

  • 6 evőkanál házi barackdzsem
  • 15 dkg főző étcsokoládé
  • 4 evőkanál étolaj
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A vajat kikeverjük a porcukorral, a felforrósított tejet és a rumot vagy rumaromát a dióhoz öntjük. Összekeverjük a cukros vajjal. A kétféle piskótát ujjnyi szélesre szeleteljük. A világosakat diókrémmel, a sötét szeleteket tiramisu krémmel megkenjük, felváltva egymáshoz illesztjük az előkészített asztalon. Megpróbáljuk egyenesre, simára igazítani a tetejét és az oldalát. Megkenjük az aranyló sárgabarackkal.

Vízfürdő segítségével felolvasztjuk a csokoládét, összekeverjük az olajjal. Óvatosan rácsorgatjuk a hosszú süteményre, kés segítségével bevonjuk vele. A könnyebb kezelhetőség miatt dermedés után a közepénél ferdén megfelezve helyezzük tálcára, majd továbbra is ferdén ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk. Jó étvágyat kívánok! Készítette: Nyersné Vajda Márta