Mexikói bableves recept

Mexikói bableves
5 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

40 perc

Megnézték:
5265

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A tehénbab krémes állaga különösen jól érvényesül ebben az enyhén fűszeres bablevesben, amely elég laktató ahhoz, hogy főételként is kínálhassuk. 

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • só és fekete bors
  • 1 db babérlevél
  • 1 kiskanál őrölt kömény
  • 40 dkg konzerv darabolt paradicsom
  • 7.5 dl zöldségalaplé
  • 3 evőkanál friss koriander összevágva
  • 17 dkg mélyhűtött csemegekukorica
  • 1 kiskanál aszaltparadicsom-krém
  • 2 db zöldpaprika kicsumázva és összevágva
  • 1 nagy zöld csilipaprika kicsumázva és összevágva
  • 80 dkg konzerv tehénbab lecsepegtetve és leöblítve

A tálaláshoz:

  • 1 db zöld csilipaprika vékonyan felkarikázva (elhagyható)
  • 12 db nagy puha tortilla
  • 8.5 dkg trappista sajt durvára reszelve néhány friss korianderhajtás (elhagyható)

Elkészítés

Egy fazékban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a csilipaprikát és a zöldpaprikát, majd gyakori kevergetés mellett óvatosan 5 percig pirítjuk. Rászórjuk az őrölt köményt, és még néhány percig pirítjuk.

Hozzáadjuk a darabolt paradicsomot a levével együtt meg az aszalt paradicsom-krémet, azután felöntjük 6 dl alaplével, beletesszük a babérlevelet és a babból 60 dkg-nyit. Felforraljuk, alacsonyra állítjuk a hőfokot, és lefedve 15 percig csendesen főzzük. A babérlevelet a végén kidobjuk.

A levest turmixgépben adagokban pürésítjük, de botmixerrel a fazékban is összetörhetjük. Hozzáadjuk a maradék babot, a csemegekukoricát és az összevágott koriandert. A félretett 1,5 dl alapléből hozzáöntünk annyit, hogy a leves kissé hígabb legyen. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd jól felforrósítjuk.

Közben a tortillákat a sütőben vagy a mikrohullámú sütőben a csomagoláson olvasható útmutatás szerint felmelegítjük.

A levest tálkákba merjük és meghintjük a reszelt sajttal. Korianderhajtásokkal és tetszés szerint zöld csilipaprikával díszítjük. Tortillával tálaljuk.

Tipp:

• A trappista cheddar sajttal is helyettesíthető. A tehénbab helyett használhatunk tarka vagy fekete babot. Készítsünk levest sült zöldségekből és vesebabból. Egy fél sonkatököt (kb. 35 dkg) meghámozunk, a magjait eltávolítjuk, a húsát pedig felkockázzuk. Fél fej vöröshagymával, egy fél pasztinákkal és 1 felkarikázott póréhagymával együtt beletesszük egy tepsibe. Meglocsoljuk 1 evőkanál extra szűz olívaolajjal, összerázzuk a zöldségeket, majd bedugunk alájuk 2 friss kakukkfűágat. A 200 °C-ra előmelegített sütőben (gázsütőnél 6-os fokozat) 45 percig sütjük. Közben néhányszor megforgatjuk a zöldségeket. A sütés utolsó 15 percében 4 szelet húsos füstölt szalonnát is a tepsibe teszünk. Amikor kész, félretesszük a szalonnát hűlni, a kakukkfüvet kidobjuk, a szalonnából kisült zsírt leöntjük a zöldségekről, majd egy fazékba borítjuk az egészet. Hozzáadunk 40 dkg lecsepegtetett és leöblített konzerv vesebabot, s felöntjük 9 dl zöldségalaplével. Pürésítjük, és beletesszük a második adag babot (40 dkg). Sózzuk, borsozzuk. Felforrósítjuk, tányérokba merjük, és mindegyik adagba belekeverünk 1-1 kiskanál pestót. Az összemorzsolt szalonnát a tetejére szórjuk.

Miért egészséges?

• A friss és a konzerv bab tápanyagtartalma között nincs lényeges különbség, viszont sok időt takaríthatunk meg, ha konzerv babot használunk a főzéshez. Amellett, hogy magas a rosttartalmuk, a hüvelyeseknek van egy kellemetlen mellékhatásuk: bélgázképződést és felfúvódást okozhatnak. Ha a konzerv babot alaposan leöblítjük, nagyrészt eltávolítjuk a cukrot, amely az említett problémákat okozza. A trappista sajt tehéntejből készült kemény sajt, amelynek nincs túl erős íze. Más kemény sajtokhoz hasonlóan kiváló kalcium- és fehérjeforrás.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 438 kcal (1826 kJ), fehérje 19 g, zsír 9 g (ebből telített 3,5 g), szénhidrát 75 g, (ebből cukor 6 g), rost 7 g, C-vitamin, folsav, B1-, E-vitamin, réz, vas, cink, A-, B6-vitamin, niacin, kalcium, kálium, szelén


Mexikói bableves recepthez kapcsolódó receptek

Mexikói bableves

Mexikói bableves

A tehénbab krémes állaga különösen jól érvényesül ebben az enyhén fűszeres bablevesben, amely elég laktató ahhoz, hogy főételként is kínálhassuk. 

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Mexikói bableves recepthez

timi - 2011. február 25. 12345
biztos nagyon izletes.