Mexikói sertéssült recept

Mexikói sertéssült

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
2258

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A pikáns mexikói fűszerekkel citruslében pácolt sovány szűzpecsenyét porhanyósra sütjük, majd vékonyan felszeleteljük, és puha tortillákba göngyöljük. Friss avokádós salsával tálaljuk.

4 személyre

  • 4 db nagy paradicsomos ízesítésű tortilla
  • 2 kiskanál extra szűz olívaolaj
  • 40 dkg sertés szűzpecsenye, a zsíros részek levagdosva
  • 2 vékonyan felkarikázott vöröshagyma
  • 1 db piros húsú paprika kicsumázva és darabokra vágva
  • 1 db sárga húsú paprika kicsumázva és darabokra vágva

A citrusos pácléhez:

  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 db limonella leve
  • 0.5 db grépfrút vagy 1 kis vérnarancs leve
  • 2 kiskanál nem túl csípős csilipor
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • 0.5 kiskanál őrölt kömény
  • 0.25 kiskanál szurokfű (oregánó) vagy vegyes zöldfűszerek pl. provence-i fűszerkeverék
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 3 szál újhagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj

Az avokádós-retkes salsához

  • 1 db avokádó
  • 3 db hónapos retek kockára vágva
  • 1 evőkanál friss korianderzöld, összevágva
  • 1 db érett paradicsom kockára vágva
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 0.5 db limonella leve
  • 1 szál újhagyma apróra vágva
  • só és fekete bors

Elkészítés

Egy tálban összekeverjük a pácléhez szükséges hozzávalókat. Beletesszük a szűzpecsenyét, és jól beleforgatjuk, hogy mindenütt egyenletesen bevonja a fűszeres lé. Lefedjük, és legalább 30 percig vagy egy éjszakán át pácoljuk.

A salsához az avokádót félbevágjuk, kiszedjük a magját, és meghámozzuk. Egy tálban összetörjük a húsát. Hozzáadjuk a salsa többi hozzávalóját, összekeverjük, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Lefedjük, és a tálalásig behűtjük.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Mérsékelt hőfokon felforrósítunk egy bordás, öntöttvas vagy teflonserpenyőt. Kivesszük a húst a pácléből, és konyhai törlőpapírral szárazra itatjuk. Kikenjük a serpenyőt olajjal, beletesszük a szűzpecsenyét, és időnként megforgatva megpirítjuk.

A húst félretoljuk, és mellé tesszük a serpenyőbe a hagymát és a paprikát. Addig pirítjuk, amíg a zöldségek megpuhulnak, kissé már oda is kapnak, és a sertéshús is megpuhul (12-15 perc).

Közben a tortillákat egymásra rakva fóliába csomagoljuk, és 5-10 percre a sütőbe tesszük, hogy felmelegedjenek.

Kivesszük a húst, felcsíkozzuk, majd visszatesszük a serpenyőbe, és összekeverjük a hagymával és a paprikával.

A húst, a hagymát és a paprikát a tortillákra tesszük, tölcsérformában feltekerjük, és a tetejére töltjük a salsát.

Tipp:

• A sertéshús helyett használhatunk marhahúst is: bélszínt, hátszínt vagy fartőt. Ha nem tudunk paradicsomos ízesítésű lisztes tortillát beszerezni, bármilyen megfelel. A tűzhelyen is felmelegíthetjük: meghintjük néhány csepp vízzel, majd teflonserpenyőben mindkét oldalukon 15-30 másodpercig melegítjük őket. Tiszta konyharuhába csomagolva tarthatjuk melegen a tortillákat. A változatosság kedvéért az avokádós salsa helyett tálaljuk a húst gyümölcsös salsával. 30 dkg felszeletelt, mag nélküli szőlőszemet összekeverünk 1 kimagozott és kockára vágott mandarinnal, 1 felkockázott körtével, 1 db kimagozott, apróra vágott csilipaprikával, 3 apróra vágott hónapos retekkel, 1 gerezd apróra vágott fokhagymával, 1 szál felkarikázott újhagymával, 1-1 evőkanál apróra vágott korianderzölddel és mentalevéllel, 1 kiskanál cukorral és 1 db limonella levével. Behűtve tálaljuk.

Miért egészséges?

• Az avokádónak magas az energiatartalma, főként a benne található egyszeresen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően. Ez ugyanaz a fajta zsír, mint amelyik miatt a főzéshez általában az olívaolajat javasolják, ugyanis csökkenti a szívkoszorúér-elmeszesedés kockázatát. Az avokádó hasznos mennyiségű antioxidáns E-vitamint, továbbá B6-vitamint is tartalmaz. Főzéskor a fokhagymában lévő hasznos fitovegyület, az allicin részben elbomlik, így a legegészségesebb a nyers fokhagyma. Főleg a paprikában és a paradicsomban található C-vitamin miatt ez az étel erősíti az immunrendszert.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 437 kcal (1822 kJ), fehérje 30 g, zsír 17 g (ebből telített 4 g), szénhidrát 46 g, (ebből cukor 11 g), rost 6 g, A-, B1-, B6-, B12-, C-, E-vit., niacin, folsav, vas, kalcium, kálium, cink


Mexikói sertéssült

Mexikói sertéssült

A pikáns mexikói fűszerekkel citruslében pácolt sovány szűzpecsenyét porhanyósra sütjük, majd vékonyan felszeleteljük, és puha tortillákba göngyöljük. Friss…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés